29

Η κοινωνική κρίση που σοβεί στην Αργεντινή έγινε και πολιτική, μετά την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Φερνάντο ντε λα Ρούα. Την Παρασκευή αποφασίζεται η διαδοχή του στο Κονγκρέσο, ενώ στους δρόμους οι ταραχές συνεχίζονται αμείωτες, με 22 θύματα.


«Ελπίζω η απόφασή μου να συνεισφέρει στην ειρήνευση του έθνους και να εξασφαλίσει τη θεσμική συνέχεια της δημοκρατίας» έγραφε, μεταξύ άλλων, στο γράμμα της παραίτησης του προέδρου της Αργεντινής, το οποίο παρέδωσε την Πέμπτη στη Γερουσία.


Με αυτές τις λέξεις σφραγίστηκε το τέλος της διετούς παραμονής του στην ανώτατη καρέκλα της χώρας. Αφού τις έγραψε, ο Ντε λα Ρούα άφησε το προεδρικό μέγαρο επιβιβαζόμενος σε ελικόπτερο και φεύγοντας προς άγνωστη κατεύθυνση.


Την ώρα που το νέο της παραίτησης έφτανε στους δρόμους, χιλιάδες Αργεντίνοι έβγαιναν στους δρόμους της πρωτεύουσας πανηγυρίζοντας -οι ίδιοι, λίγα μόνο λεπτά νωρίτερα, συγκρούονταν με την αστυνομία! Οι ταραχές πάντως δεν σταμάτησαν· από την έναρξη της εξέγερσης έχουν χάσει τη ζωή τους 22 άτομα, ενώ περισσότερα από 250 έχουν τραυματιστεί.


Οι πολιτικές κινήσεις για την έξοδο από την κρίση είναι, πρώτα απ όλα, η εξεύρεση ενός ανθρώπου που θα ηγηθεί της χώρας. Γι αυτό το σκοπό -αλλά και για την τυπική αποδοχή της παραίτησης του Ντε λα Ρούα- συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα) το Κονγκρέσο.


Μάλλον ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής θα είναι ο επικεφαλής της Γερουσίας, Ραμόν Πουέρτα, που όμως προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμματων Περονιστών, εξ ου και η φιλολογία πως το πρώτο του καθήκον θα είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό