34

Τη σημασία της Συνόδου Κορυφής, που διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στο ανάκτορο Λάακεν, για το άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον της ΕΕ επισημαίνει ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχοφστάτ, στην καθιερωμένη επιστολή της προεδρίας προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με την ατζέντα των εργασιών, οι οποίες «πρέπει να καταλήξουν σε κρίσιμες αποφάσεις». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανοίξει την αυλαία με τη συνηθισμένη συνάντηση των «15» και της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν, η οποία θα τους ενημερώσει για τις βασικές θέσεις του θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.


Θα ακολουθήσει ανασκόπηση των διεθνών εξελίξεων και πρωτίστως η αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, με ειδική μνεία στο Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, και την κεντρική Αφρική (Κονγκό).


Η πρωινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση για την επιχειρησιακή ικανότητα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας στη βάση της πρότασης της βελγικής προεδρίας, που περιλαμβάνει και «συμβιβαστική φόρμουλα» για τον καθορισμό των σχέσεων της Τουρκίας με τον ευρωστρατό.


Μετά το γεύμα -που προσφέρεται από τον βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτο Β- θα συζητηθούν θέματα μετανάστευσης και ασύλου σε σχέση με τις αντίστοιχες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Τάμπερε (1999), ενώ στη συνέχεια οι «15» θα ασχοληθούν με τη διεύρυνση βάσει ειδικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προσεγγίζει συνολικά τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, προετοιμάζοντας και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στη Βαρκελώνη, την προσεχή άνοιξη.


Θα συζητηθούν επίσης, παρουσία των υπουργών Οικονομικών, οι τελευταίες προετοιμασίες για την κυκλοφορία του ευρώ, ενώ στο δείπνο εργασίας οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ασχοληθούν με το κείμενο της «δήλωσης του Λάακεν» για τα διαδικαστικά θέματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (2002 -2003), που θα προετοιμάσει τη θεσμική αναθεώρηση της Ένωσης.


Ένα από τα «φλέγοντα» θέματα θα είναι οι υποψηφιότητες για την προεδρία της Διακυβερνητικής, στις οποίες περιλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, οι πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας Ζισκάρ ντ Εστέν και της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Βιμ Κοκ.


Το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένο στην υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της «δήλωσης του Λάακεν», και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με γεύμα εργασίας των «15» με τους ηγέτες των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ