Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο «Σάλος» της Σοφίας Μαυραγάνη στο Μέγαρο Μουσικής

Ο «Σάλος» της Σοφίας Μαυραγάνη στο Μέγαρο Μουσικής

...

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου

To καλοκαίρι δημιούργησε «Σάλο» στο Φεστιβάλ Αθηνών. Με τη χορογραφική της σύνθεση θέλησε να αφηγηθεί στην αίσθησή μας για την ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ίδρυσή της έως σήμερα. Η Σοφία Μαυραγάνη επανέρχεται, αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μουσικής, στις 18 Φεβρουαρίου και για μια και μοναδική βραδιά.

Το έργο εμπλέκει τρεις ερμηνευτές και συν-δημιουργούς (Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Σάνια Στριμπάκου) σε μια ποιητική αλληγορία για την παράδοξη σχέση των γεγονότων με τον χώρο και τον χρόνο.

«Σάλος» αποκαλείται το βουβό κύμα, κοινώς η αποθαλασσιά, ένα κύμα δηλαδή που υπάρχει χωρίς να αιτιολογείται από τις παρούσες καιρικές συνθήκες, αλλά οφείλεται σε ανέμους που έχουν προηγηθεί χρονικά ή που συνέβησαν σε άλλες περιοχές.

«Η ΕΕ διανύει την πιο μακροχρόνια περίοδο ειρήνης που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της και παρά τις ισχυρές δονήσεις που δέχεται τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να μην έχει δεχτεί το ξέσπασμα του σαρωτικού βουβού κύματος» δήλωσε σε παλαιότερη συνέντευξή της στο in.gr η Σοφία Μαυραγάνη.

Παράλληλα, η δημιουργός τοποθετήθηκε σχετικά με τη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η οποία διανύει τη μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης στην ιστορία της. Είναι εύλογο να φανταστεί κανείς βουβούς κυματισμούς να τη διατρέχουν στο χρόνο και το χώρο».

Χαρακτήρισε ως σημαντικότερους σταθμούς της ΕΕ την υπογραφή της συνθήκης άνθρακα και χάλυβα το 1951, το γεγονός πριν από τα γεγονότα, ενώ η εκτίμησή της ήταν ότι οι αξίες της ΕΕ, όπως η ειρήνη, η σταθερότητα και η ένωση δεν είναι εξασφαλισμένες.

Μιλώντας για το «Σάλο», τόνισε ότι το έργο αυτό δεν το οραματίστηκε. «Προέκυψε μέσα από την ανάλυση της έννοιας του βουβού κύματος σε κρυφή συνομωσία με τα μαθήματα ιστορίας που κάνω τα τελευταία τρία χρόνια. Αποδείχθηκε αναπόφευκτη η κατάληξη στο ιστορικό παράδειγμα της Ευρωπαικής Ένωσης, αλλά είχε τεράστιο ενδιαφέρον η διαδικασία και τα στάδια που περάσαμε για να φτάσουμε εκεί»

Τέλος, το σώμα για εκείνη είναι το πιο ικανό εργαλείο για τη μεταφορά εικόνων, συναισθημάτων και καταστάσεων και προς αυτή τη κατεύθυνση «κοιτά» το έργο.

Πληροφορίες

Σοφία Μαυραγάνη
«Σάλος»

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017
Ώρα: 20:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή του Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της FINGERSIX.

*Φωτογραφία: Μαργαρίτα Νικητάκη

entertainment.in.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024