Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η «αναγέννηση» του Κωστή Παλαμά

Η «αναγέννηση» του Κωστή Παλαμά

...

Η νέα έκδοση των Απάντων ενός από τους σημαντικότερους έλληνες λογίους, που θα εκταθεί σε 50 τόμους και θα ολοκληρωθεί σε πέντε με έξι χρόνια, θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα εκδοτικά προγράμματα της νεοελληνικής φιλολογίας

Σύμφωνα με τα Νέα με την κυκλοφορία του πρώτου τόμου των Απάντων του Κωστή Παλαμά ξεκίνησε η υλοποίηση ενός από τα πιο φιλόδοξα και μεγαλεπήβολα εκδοτικά προγράμματα της νεοελληνικής φιλολογίας. Οπως είναι γενικά γνωστό, τα λεγόμενα Απαντα του Παλαμά, που εκδόθηκαν στο διάστημα 1962-1969 σε δεκαέξι τόμους, με την «επιμέλεια του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά» (ουσιαστικά επιμελητής τους ήταν ο Γ.K. Κατσίμπαλης), περιέλαβαν τα έργα του που ο Παλαμάς εξέδωσε σε βιβλία (ποίηση, διήγημα, θέατρο, κριτική – δοκίμιο και ποιητικές μεταφράσεις), αλλά ένα μικρό μέρος των ποιητικών και ιδίως των πάμπολλων κριτικών κειμένων του που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες.

Επίσης πρόκειται για μια εξαντλημένη σήμερα έκδοση που, αν κριθεί με τη σύγχρονη εκδοτική μεθοδολογία, είναι πλέον ξεπερασμένη. Το 1960 ιδρύθηκε, χάρη σε ενέργειες κυρίως του Κατσίμπαλη, το Ιδρυμα Παλαμά. Μέχρι σήμερα αυτό παραμένει ο θεσμικός και «επίσημος» διαχειριστής της τύχης του παλαμικού έργου. Η διατήρηση του ποιητή ζωντανού στο φιλολογικό προσκήνιο οφείλεται κυρίως στο εκδοτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος, πρόγραμμα που ώς ένα σημείο συμπλήρωσε την έκδοση των δεκαεξάτομων Απάντωνκαι εξόπλισε τους ερευνητές με βασικά εργαλεία υποδομής. Επίσης το Ιδρυμα διοργάνωσε τρία αφιερωμένα στον Παλαμά μεγάλα συνέδρια, τα έτη 1993, 2003 και 2013.

Η επάρκεια των πόρων

Παράλληλα, από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα, ένα από τα μείζονα ζητούμενα της νεοελληνικής φιλολογίας ήταν να αποκτήσουμε μια πλήρη, φιλολογικά επιμελημένη και βασισμένη σε ενιαία και εκσυγχρονισμένη εκδοτική μεθοδολογία συγκεντρωτική έκδοση του δημοσιευμένου και ανέκδοτου συγγραφικού έργου του Παλαμά. Πριν από περίπου 25 χρόνια, το 1993, ο Κ.Γ. Κασίνης, έγκριτος μελετητής του Παλαμά και ο βασικός, ύστερα από τον Κατσίμπαλη, βιβλιογράφος του ποιητή, ανήγγειλε το εκδοτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Παλαμά για την πλήρη σειρά των Απάντων• συγκεκριμένα, ο Κασίνης υπολόγισε ότι αυτό το εκδοτικό σχέδιο θα εκταθεί σε περίπου σαράντα πέντε τόμους. Για ποιο λόγο η έκδοση καθυστέρησε να ξεκινήσει επί τόσα χρόνια; Ο βασικός λόγος ήταν η έλλειψη επαρκών πόρων για τη χρηματοδότηση ενός τόσο μεγάλου έργου.

in.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024