Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ταξίδι στις «Αυλές της Ανατολής» με το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio

Ταξίδι στις «Αυλές της Ανατολής» με το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio

...

Το σύνολο Ex Silentio (Εξ Σιλέντσιο), υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα, παρουσιάζει την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ένα συναρπαστικό ταξίδι στις μεσαιωνικές Αυλές της Ανατολής, που σηματοδοτεί την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του ετήσιου Κύκλου Παλαιάς Μουσικής στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Μια συναυλία με άγνωστα στο ευρύ κοινό έργα των Eλίας Καϊρέλ και Ρεμπό ντε Βακέιρας από τη φραγκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη του 13ου αιώνα και ενόργανες συνθέσεις των Αγγελή και Νικολάκη από την Αυλή της Κωνσταντινούπολης.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με χαρακτηριστικά δείγματα της περίτεχνης, εξεζητημένης πολυφωνίας του κυπριώτικου κώδικα του Τορίνου του 14ου αιώνα.

Ο διευθυντής του συνόλου, Δημήτρης Κούντουρας, αναφέρει στο in.gr για τη συναυλία: «Εστιάζοντας στα σκοτεινά και λίγο γνωστά χρόνια της φραγκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο, που ξεκινάει στις αρχές του 13ου αιώνα, προκαλεί εντύπωση η μουσική δημιουργία που σχετίζεται με αυτή την περίοδο. Στο βασίλειο της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν δύο σημαντικοί τροβαδούροι της Προβηγκίας οι οποίοι ακολούθησαν την 4η σταυροφορία, ο Raimbaut de Vaqueiras και ο Elias Cairel.
Οι δύο τροβαδούροι έγραψαν δέκα αξιόλογα έργα την περίοδο αυτή με χαρακτηριστικές αναφορές σε γεγονότα και πρόσωπα της εποχής. Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, ο κώδικας της βιβλιοθήκης του Τορίνο (Codex J.II.9. Torino), γνωστός και ως κυρπιώτικος κώδικας, αποτελείται από 334 έργα (γαλλικά μοτέτα και ballades, virelais και rondeaux) γραμμένα κατά την περίοδο της βασιλικής αυλής των Λουζινιάν, 1308-1432.
Τα έργα αυτά αποτελούν αντιπροσωπευτικό δειγμα της avant guard του όψιμου Μεσαίωνα. Πρόκειται για την περίτεχνη, εξεζητημένη πολυφωνία της ars subtilior, η οποία άνθησε στο Παρίσι, στην Αβινιόν και στην Κύπρο. Οι ενόργανες συνθέσεις pesrev από την αυλή της Κωνσταντινούπολης έρχονται από μεταγενέστερη εποχή και ιδιαίτερα από τον 17ο αιώνα και τη συλλογή του λόγιου ηγεμόνα της Μολδαβίας Δημήτρη Καντεμίρ (1673-1723).
Μέσα από διαφορετικά μουσικά ιδιώματα, πολυφωνικά και μονωφωνικά, φωνητικά και οργανικά, επιχειρείται η σκιαγράφηση της αυλικής μουσικής τριών, διαφορετικών μεταξύ τους, σημαντικών κέντρων της ανατολικής Μεσογείου, της Θεσσαλονίκης, της Κύπρου και της Κωνσταντινούπολης»
.

Ερμηνεύουν: Φανή Αντωνέλου (φωνή), Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα και βιόλα ντα γκάμπα) Νίκος Βαρελάς (κρουστά) και Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος-τραβέρσο και μουσική διεύθυνση). Συμμετέχει επίσης ο Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα).

Την επομένη της συναυλίας, Παρασκευή 2/12, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό σεμινάριο-masterclass του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος (ώρα 11:00-15:00, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας), με εισηγητές τον Δημήτρη Κούντουρα και τον Άρη Χριστοφέλλη.

Ο πρώτος θα παρουσιάσει το θέμα Μεσαιωνική πολυφωνία και μονοφωνία: Προσέγγιση και ερμηνεία (11:00-13:00) και ο δεύτερος θα μιλήσει για την Ερμηνεία της φωνητικής μουσικής του Μπαρόκ, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στις ιταλικές άριες του 17ου & 18ου αιώνα (13:00-15:00). Στο τσέμπαλο συνοδεύει ο Ιάσων Μαρμαράς.

Για την καλλιτεχνική περίοδο 2016-2017 ισχύουν νέες μειωμένες τιμές για τις όλες εκδηλώσεις σε όλες τις ζώνες της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος: 10 € (Ζώνη Β) ● 15 € (Ζώνη Α) ● 4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι) ● 6 € (πολύτεκνοι, 65+)

Πληροφορίες για το κοινό
210 72.82.333
www.megaron.gr

Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

entertainment.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024