Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Είναι οι επενδύσεις, ανόητοι

Είναι οι επενδύσεις, ανόητοι

Αυτό είναι το μεγάλο λάθος. Η χώρα δεν κέρδισε απολύτως τίποτε μπλοκάροντας σημαντικές επενδύσεις όπως στο Ελληνικό και στις Σκουριές. Αντίθετα έχασε πολύτιμο χρόνο και χρήμα

Πολλά ενδιαφέροντα ακούστηκαν την Πέμπτη στoν Κύκλο Ιδεών που διοργανώνει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην οικονομία και στο πώς η χώρα μπορεί να ανακάμψει έπειτα από μια τραγική περίοδο σκληρής λιτότητας και εποπτείας.

Ενας εκ των ομιλητών είπε το πιο απλά και συνάμα τόσο αυτονόητο: «Το λάθος που κάνει η Ελλάδα είναι ότι δεν μαθαίνει από το παρελθόν».

Και συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία στιβαρή αν δεν προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα το Ελληνικό που «σέρνεται» εδώ και χρόνια παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει την ψυχολογία στην οικονομία.

Και τέλος μίλησε και για την επένδυση στις Σκουριές, τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα. Με τα όποια προβλήματά της, τα όποια λάθη που διορθώθηκαν ή πρέπει να διορθωθούν.

Κι όμως, ακόμη κι αυτό το έργο κολλάει συνεχώς είτε στη γραφειοκρατία είτε στις εμμονές κυβερνητικών στελεχών που παίζουν με το δήθεν αριστερό τους ηθικό πλεονέκτημα.

Ας μην ξεχνάμε τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στις Σκουριές και που χρησιμοποιήθηκαν κι αυτά για να κάνουν πολιτικές καριέρες σημερινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και το «μπλόκο» στο Ελληνικό χρησιμοποιήθηκε από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης ως μέσο πολιτική ανέλιξης και «αριστεροσύνης».

Και τι έγινε; Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση εμφανίστηκε «μπροστάρης» των μεγάλων επενδύσεων που θα έφερναν δουλειές και ανάπτυξη. Αλλά ακόμη και αυτό έγινε υπό την πίεση των δανειστών που έβαζαν πάντα ως προαπαιτούμενο να προχωρήσουν οι «κολλημένες» επενδύσεις.

Βλέπουμε την κυβέρνηση να δυσκολεύεται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, που θα άρουν τις επιφυλάξεις των ξένων οι οποίοι βλέπουν ευκαιρίες στην Ελλάδα αλλά φοβούνται τις… εκπλήξεις που πολλές φορές συναντούν.

Αυτό είναι το μεγάλο λάθος. Η χώρα δεν κέρδισε απολύτως τίποτε μπλοκάροντας σημαντικές επενδύσεις όπως στο Ελληνικό και στις Σκουριές. Αντίθετα έχασε πολύτιμο χρόνο και χρήμα.

Ο ρόλος της Πολιτείας είναι να διευκολύνει τους επενδυτές, Ελληνες και ξένους, που θέλουν να κάνουν έργα. Ταυτόχρονα οφείλει να τους ελέγχει για το αν τηρούν τους νόμους, τα περιβαλλοντικά κριτήρια ή αυτό που λένε ethic standards, τα ηθικά πρότυπα που πρέπει να ισχύουν.

Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα, να χαρακτηρίζει απατεώνες ή κερδοσκόπους τους επενδυτές και να πολεμά δήθεν τους… ανεμόμυλους του διεθνούς κεφαλαίου που έρχονται να αγοράσουν την Ελλάδα.

Αν θέλουμε η χώρα να πάει μπροστά οφείλουμε να «ανοίξουμε» την οικονομία, να άρουμε τις αγκυλώσεις και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και το κυριότερο να αλλάξουμε την οπτική με την οποία βλέπουμε την επενδυτική δραστηριότητα.

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024