Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κόφι Ανάν : Παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο της εμβληματικής προσωπικότητας

Κόφι Ανάν : Παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο της εμβληματικής προσωπικότητας

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Τα συλλυπητήριά τους εκφράζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος διεθνώς

Τα συλλυπητήρια για τον θάνατο του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μιας από τις πλέον εμβληματικές μορφές της διεθνούς διπλωματίας, εκφράζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

«Με απέραντη θλίψη η οικογένεια Ανάν και το Ίδρυμα Κόφι Ανάν ανακοινώνουν ότι ο Κόφι Ανάν, ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, απεβίωσε γαλήνια το Σάββατο 18 Αυγούστου μετά από σύντομη ασθένεια» ανέφερε η ανακοίνωση του ιδρύματος, κάνοντας γνωστή την είδηση του θανάτου της σπουδαίας αυτής προσωπικότητας.

«Εργάστηκε, με ζήλο αλλά και με φρόνηση, για την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ» σημειώνει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ο Κόφι Ανάν αφήνει στην Διεθνή Κοινότητα, και ιδίως στους διαδόχους του στον ΟΗΕ, την παρακαταθήκη ενός Γενικού Γραμματέα, ο οποίος εργάστηκε, με ζήλο αλλά και με φρόνηση, για την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε. κυρίως στον τομέα εμπέδωσης της Διεθνούς Ειρήνης» σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ο Κόφι Ανάν υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής μας, ένας ηγέτης που με τη δράση του ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα. Οραματιστής της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών, εργάστηκε με πάθος για τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας» γράφει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Tη λύπη του για την απώλεια του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών. «Βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ο Κόφι Ανάν αφήνει ως παρακαταθήκη την πολυετή προσφορά του στην Γκάνα, στην Αφρική και στον ΟΗΕ, έναν Οργανισμό του οποίου τις αξίες και αρχές η Ελλάδα ασπάζεται και υποστηρίζει διαχρονικά» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως ο Κόφι Ανάν «θα παραμείνει στις μνήμες μας για τις προσπάθειες του για την προώθηση της ειρήνης και της διπλωματίας, παρά τη μη συμφωνία μας ορισμένες φορές μαζί του, τα προοδευτικά του ιδανικά και το ανθρωπιστικό του έργο».

«Τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη – μέλη τους αισθάνονται βαθιά θλίψη για την απώλεια του Κόφι Ανάν, του πρώτου αφροαμερικανού Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Η πλούσια σταδιοδρομία του σε μία σειρά υπεύθυνων θέσεων στα Ηνωμένα Έθνη και η θητεία του ως κορυφαίου παράγοντα της διεθνούς πολιτικής σκηνής κορυφώθηκε με τη θετική του δραστηριοποίηση και τις παρεμβάσεις του σε πλήθος θεμάτων που στιγμάτιζαν την υφήλιο.

Τιμάμε την βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης σημαντική αυτή προσωπικότητα που με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα ανέλαβε το πηδάλιο του κορυφαίου διεθνούς οργανισμού προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε αυτόν επί δύο εύορκες θητείες» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η απώλεια του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν γεμίζει με θλίψη την διεθνή κοινότητα, την οποία ο εκλιπών υπηρέτησε όσο μπόρεσε με πίστη και αφοσίωση στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της διεθνούς ασφάλειας και της δικαιοσύνης μεταξύ των Κρατών και των Εθνών. Ο Κόφι Ανάν υπηρέτησε σε έναν δύσκολο διεθνή οργανισμό, που πολλές φορές η ισχύς των κρατών μειώνει την δυνατότητα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το 2004 για την επίλυση του Κυπριακού και το σχέδιο που έφερε το όνομά του «δεν εστέφθησαν με επιτυχία, έχει συνδέσει το όνομά του με το πρόβλημα της κατεχόμενης Κύπρου», επεσήμανε σε γραπτή δήλωσή του ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Επίσης, σημείωσε ότι σήμερα, 12 χρόνια μετά το τέλος της θητείας του Κόφι Ανάν και 44 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη μέρους της Κύπρου, το πρόβλημα της κατοχής παραμένει ακόμα άλυτο και «το γεγονός αυτό υποβάλλει την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες, σε συνεργασία με τα Η.Ε. προκειμένου επιτέλους να εφαρμοστούν στην Κύπρο αποφάσεις και ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, όπως και αρχές της ΕΕ, μέσα από μια συνολική συμφωνία, στη βάση της διαδικασίας και των παραμέτρων που θέτει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας».

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του Κόφι Ανάν και πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνει συλλυπητήρια στους οικείους του και στον Ο.Η.Ε.

Λύπη για τον θάνατο του Κόφι Ανάν εξέφρασε με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. «Μαζί με τα άλλα του καθήκοντα, θυμόμαστε πάντα με σεβασμό τη συμβολή του στη διαδικασία ετοιμασίας του σχεδίου που πήρε το όνομά του στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Μοιράζομαι τον πόνο όλων των κοντινών του προσώπων και των αγαπημένων του και εκφράζω συλλυπητήρια» έγραψε ο κ. Ακιντζί.

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κόφι Άναν απεύθυναν, επίσης, στην οικογένειά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. «Φόρος τιμής από τη Γαλλία. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ήρεμο και αποφασιστικό βλέμμα του, ούτε τη δύναμη των μαχών του» έγραψε στο Twitter o γάλλος πρόεδρος.

Για τον «μεγάλο ηγέτη και μεταρρυθμιστή που συνέβαλε σημαντικά στο να γίνει αυτός ο κόσμος που άφησε καλύτερος από εκείνον στον οποίο γεννήθηκε» έκανε λόγο η βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Σήμερα θρηνούμε την απώλεια ενός σπουδαίου άνδρας, ενός ηγέτη, ενός οραματιστή». Με αυτό το tweet, η υπηρεσία μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών αποχαιρέτησε τον Κόφι Ανάν.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Άναν εξέφρασε ο νυν γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας τον «μια δύναμη που μας καθοδηγούσε προς το καλό».

«Από πολλές απόψεις, ο Κόφι Άναν ενσάρκωνε τα Ηνωμένα Έθνη. Ανήλθε από τις τάξεις τους για να οδηγήσει τον Οργανισμό σε μια νέα χιλιετία με απαράμιλλη αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα» πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024