Στη τουρκική δικαιοσύνη παραπέμπει ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, το θέμα της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών ενώ εγκαλεί την Ελλάδα η οποία έθεσε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα haberler.com, «η τουρκική δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει» σημειώνει ο τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «είναι ένα σοβαρό διπλωματικό θέμα για να το μεταφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Έχει γίνει συνήθεια να μεταφέρουν οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ και να ζητούν τη στήριξή της» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «οι σχέσεις μας με την ΕΕ ούτε θα προχωρήσουν, ούτε θα υποχωρήσουν με τέτοιες ενέργειες».

Παράλληλα, ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη τα δύο άτομα που έκαψαν την τουρκική σημαία σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής.

«Η σημαία είναι η τιμή μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία επίθεση. Δεν λαμβάνουμε υπόψη τέτοιες ενέργειες. Θέλουμε να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και τέτοιες προβοκάτσιες δεν ωφελούν» υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Θα απαντήσουμε στις προκλήσεις στη Μεσόγειο»

Σε ό,τι αφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τ/Κ, τονίζοντας ότι «οι προκλητικές ενέργειες θα αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη απάντηση».

«Όλα τα είδη φυσικών πλούτων, υδρογονανθράκων γύρω από το νησί της Κύπρου είναι ο κοινός πλούτος όλων των ανθρώπων που ζουν στο νησί, συμπεριλαμβανομένου του Βορρά και του Νότου» τόνισε, αναφερόμενος σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους.

«Ως εκ τούτου, οι μονομερείς δραστηριότητες γύρω από το νησί δεν είναι ποτέ ευπρόσδεκτες από εμάς (την Τουρκία) ούτε και η »τουρκική Δημοκρατία» της Βόρειας Κύπρου χαιρετίζει αυτό το γεγονός» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, δε, ότι οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές του νησιού θα πρέπει να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες σχετικά με την εξόρυξη υπόγειων πόρων εκτός Κύπρου.

in.gr