Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Χαρούκι Μουρακάμι μετέτρεψε χιλιάδες ερωτήσεις ατόμων σε βιβλίο

Ο Χαρούκι Μουρακάμι μετέτρεψε χιλιάδες ερωτήσεις ατόμων σε βιβλίο

Ελισάβετ Σταμοπούλου Ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς του ελληνικού κοινού, ο πολυβραβευμένος Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, αλλάζει κατεύθυνση και εμπνεόμενος από την αρχαία αγορά της Αθήνας, όπως λέει, μετατρέπει σε βιβλίο απορίες χιλιάδων αναγνωστών. Από τη φαντασία κινείται προς την ωμή πραγματικότητα, και έχοντας λάβει έναν «πάκο» ερωτήσεων σε διαδικτυακή σελίδα που άνοιξε τον Ιανουάριο, […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς του ελληνικού κοινού, ο πολυβραβευμένος Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, αλλάζει κατεύθυνση και εμπνεόμενος από την αρχαία αγορά της Αθήνας, όπως λέει, μετατρέπει σε βιβλίο απορίες χιλιάδων αναγνωστών.

Από τη φαντασία κινείται προς την ωμή πραγματικότητα, και έχοντας λάβει έναν «πάκο» ερωτήσεων σε διαδικτυακή σελίδα που άνοιξε τον Ιανουάριο, αποφασίζει να υποδείξει μια διαφορετική πλευρά του εαυτού του.

Ο συγγραφέας, που έχει φλερτάρει με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και έχει δημιουργήσει τα έργα «Νορβηγικό Δάσος», «Το Κουρδιστό Πουλί», «Σπούτνικ Αγαπημένη», «IQ84», μέσα από τη νέα του δουλειά «Murakami-san no Tokoro» πραγματοποιεί στροφή στην πραγματικότητα και στις καθημερινές ανάγκες.

To βιβλίο του, που περιλαμβάνει από τζαζ μέχρι γάτες και σχέσεις, έχει κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία.

Ο Μουρακάμι στην ιστοσελίδα του, που είχε γράψει τον Ιανουάριο ότι μετά από τόσο καιρό θέλει να ανταλλάσσει ηλεκτρονικά μηνύματα με τους αναγνώστες του, έλαβε συνολικά 37,465 απορίες, και κατάφερε να απαντήσει σε 3,716.

Χρειάστηκε τρεις μήνες για να απαντήσει στις ερωτήσεις, με 2,350 από αυτές να είναι γραμμένες σε ξένες γλώσσες, από άτομα που προέρχονται από 62 διαφορετικές χώρες και θρησκείες.

Ο εκδοτικός οίκος του συγγραφέα, Shinchosha Publishing Co, κυκλοφόρησε το βιβλίο σε έντυπη και ψηφιακή έκδοση. Στην έντυπη περιλαμβάνονται οι 473 ερωτήσεις που επιλέχθηκαν από τον ίδιο τονΜουρακάμι και στη ψηφιακή μορφή όλες οι 3,716 στις οποίες απάντησε.

Ο συγγραφέας δέχτηκε μεγάλη γκάμα ερωτήσεων. Από απλές απορίες, όπως το εάν θα ήθελε να είναι γάτα μέχρι πιο σύνθετες που σχετίζονται με σχέσεις και συναισθήματα.

«Πίστευα ότι θα εισέπραττα το πολύ 10.000 ερωτήσεις, αλλά τελικά ο αριθμός ήταν σχεδόν ο τετραπλάσιος. Διαπίστωσα ότι ο αριθμός των ατόμων που μου έστειλε είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να χωρέσει ένα γήπεδο. Στο μυαλό μου συσχέτισα την κίνηση αυτή με την αρχαία αγορά της Αθήνας, όπου όλοι συγκεντρώνονταν και ο καθένας μπορούσε να σηκώσει το χέρι του και να μιλήσει», σημείωσε στην εφημερίδα Japan Times, χωρίς να παραλείψει με τον τρόπο του να δηλώσει θαυμασμό για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Παρόλο που η διασημότητά του αγγίζει τα ύψη και σε μια εβδομάδα στην Ιαπωνία πουλήθηκαν εκατομμύρια αντίτυπα του βιβλίου του «Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματός του», ο Μουρακάμι δεν εμφανίζεται συχνά μπροστά στο κοινό. Όπως, όμως, σημείωσε η τελευταία του πρωτοβουλία είχε σκοπό να συστήσει στους αναγνώστες μια διαφορετική πλευρά του εαυτού του.

Να σημειωθεί ότι άλλος ένας εκδοτικός οίκος, ο Bungei Shunju Ltd, προγραμματίζει να κυκλοφορήσει στις 28 Αυγούστου σε ψηφιακή έκδοση βιβλίο του, το «Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο».

Ο Μουρακάμι έγραψε το πρώτο του έργο όταν ήταν 29 ετών. Έχει πει ότι το εμπνεύστηκε ξαφνικά ενώ παρακολουθούσε έναν αγώνα μπέιζμπολ το 1978.

Τα έργα του διακρίνονται από δυτικοποιημένο στιλ γραφής, ιδιοσυγκρασιακό χιούμορ και συναισθηματική νοσταλγία.

entertainment.in.gr

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024