Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H Bραζιλία «πάει πόλεμο» για να προστατέψει το Μουντιάλ

H Bραζιλία «πάει πόλεμο» για να προστατέψει το Μουντιάλ

Με φόντο το φλεγόμενο τοπίο των κινητοποιήσεων ξεκινά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και του Στρατού για την προστασία γηπέδων, αεροδρομίων, ξενοδοχείων και αποστολών.

Με φόντο το φλεγόμενο τοπίο των κινητοποιήσεων ξεκινά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και του Στρατού για την προστασία γηπέδων, αεροδρομίων, ξενοδοχείων και αποστολών.

H ίδια η πρόεδρος της Βραζιλίας, η οποία πρόσφατα εξέφρασε το παράπονό της για τα όσα γράφονται σχετικά με τις ικανότητες της χώρας της να φιλοξενήσει τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις, ξεκαθάρισε ότι η χώρα είναι απόλυτα έτοιμη, εντός και εκτός γηπέδων.

Εντός γηπέδων οι εργασίες συνεχίζονται σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της ισπανικής εφημερίδας El Pais: «Ξεκινά το Μουντιάλ με έργα που δεν τελείωσαν και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν». Στη σχετική φωτογραφία ένας εργάτης με το μυστρί στο χέρι εργάζεται ακόμα…

Εκτός γηπέδων η κινητοποίηση είναι «πολεμική». Το σχέδιο για την τήρηση της τάξης είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και έχει σαν στόχο να γίνει πράξη το σλόγκαν στη σημαία της Βραζιλίας («τάξη και πρόοδος»).

Εκτός από την Αστυνομία, τεράστια είναι και η κινητοποίηση του Στρατού, η παρουσία του οποίου είναι εμφανής έξω από στάδια, αεροδρόμια, σημεία που συγκεντρώνονται τουρίστες, ξενοδοχεία που μένουν οι αποστολές κλπ.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, περίπου 57.000 πάνοπλοι στρατιώτες έχουν αναλάβει την τήρηση της τάξης, ενώ άλλοι 21.000 θα είναι σε επιφυλακή. Μεγάλες είναι και οι «προμήθειες» σε δακρυγόνα, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Πρεσβείες και υπουργεία Εξωτερικών ξένων χωρών έχουν προχωρήσει στην έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών με συμβουλές σε τουρίστες και επισκέπτες.

Το ίδιο έχει κάνει και η αστυνομία της Βραζιλίας με φυλλάδια που διανέμονται στα αεροδρόμια και άλλες πύλες εισόδου.

Στο φυλλάδιο, όπως αναφέρει η Estadao do Sao Paolo, αναφέρεται ότι οι κλοπές που καταλήγουν σε φόνο (γνωστοί ως latrocinios) δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ, για αυτό και οι τουρίστες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν «ήρωες».

Υπάρχουν επίσης και άλλες συμβουλές, όπως να μην κουβαλούν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα, να ελέγχουν αυτούς που είναι γύρω τους, να προσέχουν το βράδυ, ιδίως σε περίπτωση που αναζητούν κάποια «ροζ περιπέτεια».

Πάντως, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, έσπευσε να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για τρομοκρατία: «εμείς ζούμε ειρηνικά με τους γείτονές μας εδώ και 150 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, το Μουντιάλ αποτελεί και τη μεγάλη πρόβα-τζενεράλε για τις Αρχές, δεδομένου ότι σε δύο χρόνια η Βραζιλία καλείται να φέρει εις πέρας μια ακόμα μεγαλύτερη διοργάνωση: τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παίκτης της Ντόρτμουντ έγραψε χθες τεστ στα μαθηματικά και σήμερα παίζει στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Κιελ Βέτιεν της Μπόρουσια Ντόρτμουντ δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει τη Δευτέρα με την υπόλοιπη ομάδα για το Παρίσι, αφού πρώτα έπρεπε να δώσει εξετάσεις για το σχολείο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024