Olympiakos Home
«Αν δεν τον είδες…»
Το «10άρι» που έβαλε ανεξίτηλη σφραγίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού με την απαράμιλλη τεχνική του, το πάθος και την αφοσίωσή του στα ερυθρόλευκα. Ενας πραγματικός θρύλος που «αν δεν τον είδες, δεν ξέρεις τι έχασες»...
010
100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

«Αν δεν τον είδες…»

Ο Θανάσης Μπέμπης ήταν το τέλειο «10». Και ο μύθος του για δεκαετίες ξεκινούσε πάντα με τις ίδιες λέξεις. Τα πειράγματα στον αδελφικό του φίλο Ανδρέα Μουράτη, η τραγιάσκα του Μανταλόζη και τα… πνευματικά δικαιώματα του «Πινόκιο»

24.03.2025

Οσοι τον είδαν στα ερυθρόλευκα ορκίζονται πως δεν ταίριαξαν περισσότερο σε άλλον. Σαν να τα χάιδεψε πάνω του το χέρι κάποιου Τσαρούχη, κάποιου Γύζη. Σαν έργο τέχνης. H «πανοπλία» του Θανάση Μπέμπη που «αν δεν τον είδες, δεν ξέρεις τι έχασες»…

Ναι, δεκαετίες ολόκληρες λες και όλοι τους ήταν συνεννοημένοι κάθε φορά που η κουβέντα προσέγγιζε το απόλυτο «10άρι» του Ολυμπιακού. Εφοδιασμένοι με την ίδια ατάκα. «Αν δεν τον είδες…». Από τον Σάββα Θεοδωρίδη που τον αγαπούσε σαν αδερφό του ως τον Μίμη Δομάζο που είχε τη φωτογραφία του στο προσκεφάλι και άκουγε τους Αμπελόκηπους να τον φωνάζουν «Ολιμπίκ» κάθε φορά που προσπαθούσε να μιμηθεί με μια μπάλα στα πόδια το παιδικό του είδωλο.

Και από τον Γιώργο Σιδέρη που έμεινε με τον καημό πως δεν μπόρεσε να παίξει πλάι του στα «ντουζένια» του, ως τον εκδότη του «Φωτός» Θεόδωρο Νικολαΐδη που δεν σήκωνε κουβέντα επ’ αυτού.

shopflix

Γκολ με… την τραγιάσκα

Και να σου οι ιστορίες που να μην ξέρεις πού ο μύθος ξεπερνά την πραγματικότητα. Ηταν, λέει, ένα από τα μεγάλα ντέρμπι με τον Εθνικό. Κέρβερος για τους απέναντι ο Στάθης Μανταλόζης, ο πρώτος που κέρδισε για τις εκτινάξεις του το παράσημο «αγριόγατος». Συνήθιζε να παίζει φορώντας τραγιάσκα. Κάποια στιγμή ο Μπέμπης φτάνει έξω από την περιοχή (του). Περνάει έναν, δύο, σταματάει μπροστά από τον Μανταλόζη και όπως τον ντριμπλάρει του αρπάζει από το κεφάλι την τραγιάσκα. Και μπαίνουν γκολ, όλοι μαζί. Η μπάλα, η τραγιάσκα, ο Μανταλόζης προσπαθώντας να προλάβει το κακό. Σαν εκείνα τα ποδοσφαιρικά κόμικς.

Από αυτή την «πάστα» φτιαγμένος ο «Πινόκιο», όπως τον βάφτισε ο κύπριος δημοσιογράφος Παύλος Κρηναίος. Μια σπιθαμή άνθρωπος (1,64 μ.). Ξερακιανός. Στο γήπεδο όμως «διευθυντής ορχήστρας». Η μπάλα στα πόδια του να… σοροπιάζει, έτοιμη να του κάνει κάθε χατίρι, και εκείνος με το κεφάλι «ψηλά» πρώτα να παίζει την επόμενη φάση στο μυαλό του και έπειτα να τη φανερώνει και στους άλλους, μέσα από το ανεξάντλητο ρεπερτόριό του. Λέγανε οι πιτσιρικάδες που η μοναδική τους επαφή μαζί του ήταν το βραχνιασμένο ραδιόφωνο πως τον φαντάζονταν δύο μέτρα έτσι όπως οδηγούσε τον ιερό Μουράτη, τον Ρωσίδη, τον Δαρίβα, τον Κοτρίδη, τον Υφαντή και όλους τους άλλους στην ποδοσφαιρική αθανασία. Τότε που ο δικός τους Ολυμπιακός κέρδισε για πάντα τον τίτλο «Θρύλος» εμπνέοντας ολόκληρη τη μεταπολεμική Ελλάδα.

Θανάσης Μπέμπης και Γιώργος Σιδέρης. Δύο «ιερά» ονόματα της ιστορίας του Ολυμπιακού ενώνουν τις γενιές του Θρύλου. Ο Μπέμπης, ο αρχιτέκτονας του παιχνιδιού, και ο Σιδέρης, ο δεινός σκόρερ που θαύμαζε τον μέντορά του

Γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, στα Πετράλωνα. Πρωτόπαιξε μπάλα στα Πράσινα Πουλιά κι έπειτα στον γειτονικό Ακράτητο Ανω Πετραλώνων. Στον Φωστήρα του Ταύρου μετακινήθηκε το 1947 και σύντομα αποτέλεσε μέλος της περίφημης πεντάδας των επιθετικών του που, αργότερα, τον καθιέρωσαν ως «φονέα των γιγάντων». Για να φορέσει τα ερυθρόλευκα χρειάστηκε να φτάσει ως τα δικαστήρια, μιας και ο Φωστήρας εμφάνισε ένα χαρτί με την υπογραφή του σε μια δήλωση αιώνιας αφοσίωσης: «Δηλώ ότι θα είμαι πιστός ακόλουθός του και ουδέποτε θα εγκαταλείψω τον αγαπημένο μου σύλλογο, Φωστήρα». Ο Μπέμπης κατηγόρησε τη διοίκηση της ομάδας του για πλαστογραφία, όμως άκρη δεν βγήκε. Κάπως έτσι έφυγε για τον Πειραιά έχοντας μεγάλη υπομονή και έναν χρονοβόρο αποκλεισμό που καθυστέρησε την ένταξή του.

15 δοξασμένα χρόνια

Στον Ολυμπιακό παρέμεινε σχεδόν 15 χρόνια. Κέρδισε έξι πρωταθλήματα (τα πέντε στη σειρά, αλλά όχι και αυτό του 1954 καθώς δεν αγωνίστηκε εκείνη τη σεζόν λόγω αντιπαράθεσης με τη διοίκηση) με τους Πειραιώτες. Πήρε οκτώ κύπελλα, αλλά κατέκτησε και το Βαλκανικό το 1963. Το 1959 ήταν στα πρώτα ευρωπαϊκά ματς των Ερυθρολεύκων με αντίπαλο τη Μίλαν. Το 1961, στην περίφημη νίκη 2-1 στο φιλικό με τη Σάντος του Πελέ, τραυματίστηκε μόλις στο δεύτερο λεπτό. Εξω από το γήπεδο άγιος. Ποτέ δεν κάπνισε. Ποτέ δεν ξενύχτησε. Μέσα στο γήπεδο θηρίο. Ετοιμος να τα βάλει με μια κερκίδα μοναχός του. Κάποτε ο Ολυμπιακός έπαιξε στη Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ σε μια παρτίδα τον τίτλο του πρωταθλητή. Τότε τα παιχνίδια γίνονταν στον χώρο που είναι τώρα η Διεθνής Εκθεση. Και την «ένταση» την έκοβες στον αέρα με το μαχαίρι.

Ηταν μάλιστα τόσο κοντά οι κερκίδες στον αγωνιστικό χώρο, ώστε οι Ερυθρόλευκοι στην ανάπαυλα δεν διανοήθηκαν να πλησιάσουν τα αποδυτήρια για να μην περάσουν μέσα από τον κόσμο. Στάθηκαν να ξαποστάσουν στη σέντρα. Τελικά νικούν και κατακτούν τον τίτλο! Φεύγοντας όμως – τρεις ώρες μετά τη λήξη –, το πούλμαν της ομάδας γίνεται «καλοκαιρινό» από τις πέτρες. Ολοι έχουν κατά νου το αυτονόητο. Να αφήσουν την ιστορία πίσω τους. Ο Μπέμπης όμως δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Βγάζει το κεφάλι του από ένα παράθυρο, κρεμιέται στον αέρα κρατώντας τη φανέλα του και αρχίζει να φωνάζει: «Ρε π…, εμείς πιστεύουμε σε αυτή. Και παίζουμε γι’ αυτήν». Ο ίδιος άνθρωπος που στο φινάλε Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός του 1960 στο Καραϊσκάκης φόρεσε το σταυρουδάκι του στον λαιμό του Μίμη Δομάζου λέγοντάς του «μικρέ, εσύ θα γίνεις ο διάδοχός μου όταν θα σταματήσω». Ο μεγάλος του Ολυμπιακού, στον πιτσιρικά τότε βιρτουόζο του αιώνιου αντιπάλου. Με το ήθος μιας άλλης εποχής.

Τότε που ο δικός τους Ολυμπιακός κέρδισε για πάντα τον τίτλο «Θρύλος» εμπνέοντας ολόκληρη τη μεταπολεμική Ελλάδα

Να μην ξεχάσω: λάτρευε να σκαρώνει φάρσες στον αδελφικό του φίλο Ανδρέα Μουράτη. Ο «Μιζούρι» με τα γράμματα και τις πολλές πληροφορίες δεν τα πήγαινε καλά. Και φυσικά οι πληροφορίες για τους αντιπάλους στο ποδόσφαιρο προέκυπταν με το σταγονόμετρο. Ο Μπέμπης λοιπόν ξεκινούσε στα μισά της εβδομάδας να του αραδιάζει διάφορα για τον επιθετικό που ο Μουράτης θα έπρεπε να σταματήσει την Κυριακή. Ο,τι του κατέβαινε στο κεφάλι. Πολλές φορές μάλιστα πριν από τα ματς, στο «ζέσταμα», έδειχνε στον Μουράτη στην τύχη κάποιον ποδοσφαιριστή της άλλης ομάδας. «Αυτός είναι», του έλεγε και όταν αποκαλυπτόταν η αλήθεια γινόταν… χαμός.

Με την εθνική ομάδα δεν έπαιξε πολύ. Μόλις 17 συμμετοχές γιατί «δεν άντεχα την αδικία». Ηρθε σε ρήξη με τη διοίκηση της ΕΠΟ, όταν η Ομοσπονδία δεν φάνηκε εντάξει στη συμφωνία ότι θα πλήρωνε εκείνη τα χαμένα μεροκάματα των ποδοσφαιριστών (που τότε προφανώς δεν ήταν επαγγελματίες και δεν βιοπορίζονταν από το ποδόσφαιρο). Ηταν πριν από ένα ματς με το Ισραήλ το 1953. Την παραμονή μαζί με άλλους δυο – τρεις έφυγε από το ξενοδοχείο. Την επομένη επέστρεψε, έπαιξε και με δικό του γκολ η Ελλάδα επικράτησε με 1-0. Το γυαλί όμως είχε ραγίσει. Και έσπασε σε ένα ταξίδι στη Μαδρίτη όταν η Ομοσπονδία αποφάσισε να μη χορηγήσει τον μισθό των 2-3 δολαρίων που είχε θεσπίσει για τους διεθνείς η UEFA.

Πάντα πιστός

Ο ποδοσφαιρικός του κύκλος έκλεισε στο λιμάνι της καρδιάς του το 1963. Οχι όμως και η σχέση του με τον Ολυμπιακό. Εκεί όπου επέστρεψε τη δεκαετία του ΄80 για να παίξει αρκετές φορές τον ρόλο του υπηρεσιακού προπονητή. Στα 15 παιχνίδια που κάθισε στον πάγκο, το 1979-80, το 1983-84 και το 1984-85, η ομάδα του δεν έχασε ποτέ (10 νίκες και 5 ισοπαλίες). Μάλιστα, τελευταία αγωνιστική του 1983-84 ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τον (ήδη) πρωταθλητή Παναθηναϊκό και ήθελε πάση θυσία νίκη για να βγει στην Ευρώπη. Οι Πράσινοι ονειρεύονταν γύρο θριάμβου μέσα στο Καραϊσκάκης, αλλά ο Μπέμπης ήταν λιτός και κατανοητός. «Αν θέλουν, να τους στείλει η ΕΠΟ ποδήλατα να κάνουν τον γύρο του Καραϊσκάκη. Γύρο του θριάμβου ποτέ»! Με γκολ του Μητρόπουλου (86΄) ο Ολυμπιακός επικρατεί. «Τον Παναθηναϊκό ας κερδίζουμε κι ας χάνουμε από τον… Βούδα!», φώναξε ο «Πινόκιο» φεύγοντας για τα αποδυτήρια.

Τελευταία εικόνα: στις 8 Οκτώβρη του 2012 στο γήπεδο του Ταύρου. Με αφορμή ένα φιλικό των Βετεράνων, η ΠΑΕ τιμά την τεράστια προσφορά του. Ο Μπέμπης περπατά λίγα βήματα, φτάνει ως τη σημαία του Ολυμπιακού και την προσκυνά, φιλώντας την τρεις φορές.

Πέντε χρόνια αργότερα, έφυγε από τη ζωή, στις 23 Ιούλη του 2017. «Ενας από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ένας σπουδαίος άνθρωπος, μια ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ψυχή, που συγκλόνιζε πάντα για τη λατρεία του για την ερυθρόλευκη σημαία, έφυγε σήμερα σε ηλικία 90 ετών, αλλά το ιστορικό του αποτύπωμα θα μένει βαθύ στην ιστορία του Συλλόγου και στις ψυχές όλων των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ», ανέφερε η ανακοίνωση του αποχωρισμού, θέλοντας μέσα σε λίγες λέξεις να τα πει όλα.

TAGS

Η Ιστορία σε 1' λεπτό

Βρεiτε το αφιeρωμα καθημερινa στα NEA

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

001
Το κόκκινο κρασί και η νύχτα που γέννησαν τον Θρύλο

Το κόκκινο κρασί και η νύχτα που γέννησαν τον Θρύλο

Λιμάνι, ποδόσφαιρο και όνειρα: τον Μάρτιο του 1925, μια ομάδα ανθρώπων ένωσε τις δυνάμεις της για να δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Ένα σύλλογο που δεν θα ήταν απλά μια ομάδα, αλλά το σύμβολο ενός λαού

002
Από τα θεμέλια στην κληρονομιά του Πειραιά

Από τα θεμέλια στην κληρονομιά του Πειραιά

Ιδρυτικό μέλος, συνανάδοχος και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου, ο βιομήχανος και άλλοτε δήμαρχος Πειραιά υπήρξε σημαντική προσωπικότητα με πολύτροπη προσφορά

003
Η πεντάδα των Ανδριανόπουλων που ήταν… επτά

Η πεντάδα των Ανδριανόπουλων που ήταν… επτά

Από τις απαρχές του Ολυμπιακού, τα αδέλφια αποτέλεσαν την ψυχή του και συνέβαλαν στη θεμελίωση μίας πορείας γεμάτης θριάμβους. Η ιστορία τους είναι από τις πιο συναρπαστικές και μυθιστορηματικές στις σελίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου

004
Γιάννης Βάζος: Θρύλος με ψυχή Σμυρνιού

Γιάννης Βάζος: Θρύλος με ψυχή Σμυρνιού

Ενας μυθικός σκόρερ από τις παράγκες της Δραπετσώνας οδήγησε τον Ολυμπιακό σε αλλεπάλληλες επιτυχίες και αναδείχθηκε με το πάθος και την παρουσία του σε σύμβολο της ταυτότητας του συλλόγου

005
Αχιλλέας Γραμματικόπουλος: Ο «Θαμόρα» του Πειραιά

Αχιλλέας Γραμματικόπουλος: Ο «Θαμόρα» του Πειραιά

Από τις αλάνες του Πειραιά μέχρι τη δόξα των γηπέδων, ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έζησε και έγραψε ιστορία για τον Ολυμπιακό. Ο τερματοφύλακας-σύμβολο που αφιέρωσε έναν ολόκληρο αιώνα στη μεγαλύτερη αγάπη του: τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο

006
Νίκος Γόδας: Ο Θρύλος της Αντίστασης

Νίκος Γόδας: Ο Θρύλος της Αντίστασης

Σύμβολο θάρρους, αντίστασης και αφοσίωσης. Με την ερυθρόλευκη φανέλα ως το φινάλε. Αποδεικνύοντας πως οι ιδέες δεν εκτελούνται. Ο «άλλος» Ολυμπιακός ενέπνευσε τον αγώνα… έξω από τα γήπεδα. Η Μακρόνησος και οι μεγάλοι αγωνιστές

007
Βαγγέλης και Γιάννης Χέλμης: (Υπο)γράφοντας την Ιστορία

Βαγγέλης και Γιάννης Χέλμης: (Υπο)γράφοντας την Ιστορία

Πρώτα ήταν ο Ολυμπιακός. Επειτα δύο αδέρφια. Και όταν συναντήθηκαν συνέβη κάτι… μαγικό. Και η ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο Θρύλος. Για πάντα.

008
Η ομάδα των έξι «σερί» που έκανε τον Ολυμπιακό Θρύλο

Η ομάδα των έξι «σερί» που έκανε τον Ολυμπιακό Θρύλο

«Που δώσαν θριάμβους σαν παραμύθια…»: Η μυθική στρατιά παικτών που αφιέρωσε τη ζωή της στον Δαφνοστεφανωμένο, γιγάντωσε τον σύλλογο και τον έκανε την πιο δημοφιλή ομάδα στη χώρα

009
Ανδρέας Μουράτης: «Λιοντάρι» και σύμβολο του λιμανιού

Ανδρέας Μουράτης: «Λιοντάρι» και σύμβολο του λιμανιού

Ανδρέας Μουράτης: «Λιοντάρι» και σύμβολο του λιμανιού

010
«Αν δεν τον είδες…»

«Αν δεν τον είδες…»

Ο Θανάσης Μπέμπης ήταν το τέλειο «10». Και ο μύθος του για δεκαετίες ξεκινούσε πάντα με τις ίδιες λέξεις. Τα πειράγματα στον αδελφικό του φίλο Ανδρέα Μουράτη, η τραγιάσκα του Μανταλόζη και τα… πνευματικά δικαιώματα του «Πινόκιο»

011
Οι πολλές εικόνες του Σάββα Θεοδωρίδη

Οι πολλές εικόνες του Σάββα Θεοδωρίδη

Ο εμβληματικός γκολκίπερ δεν ήταν απλώς ένας άνθρωπος του Ολυμπιακού. Ηταν η ζωντανή ψυχή του. Από τα χρόνια της ενεργού δράσης του μέχρι την ακούραστη παρουσία του στα διοικητικά, κάθε στιγμή της ζωής του ήταν αφιερωμένη στην ομάδα

012
Αδελφοί Σπανουδάκη: Ταξιδιώτες μιας άλλης εποχής

Αδελφοί Σπανουδάκη: Ταξιδιώτες μιας άλλης εποχής

Δύο αμούστακα παιδιά, που γλίτωσαν από του χάρου τα δόντια και για να επιβιώσουν από την κακουχία και την πείνα ήρθαν στον Πειραιά, έμελλε να αποτελέσουν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ένδοξη ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού

013
Τάκης Βεντίκος: Ο πατριάρχης του κουλουάρ

Τάκης Βεντίκος: Ο πατριάρχης του κουλουάρ

Ο άνθρωπος που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον Δαφνοστεφανωμένο Εφηβο, που μόχθησε για να επανιδρύσει από το μηδέν το τμήμα στίβου του Ολυμπιακού και ευτύχησε να το δει κυρίαρχο

014
Οταν χτυπούν οι καμπάνες

Οταν χτυπούν οι καμπάνες

Από το 1961 και με ελάχιστες διακοπές, Βραδυποριακός και Ταλαιπωριακός δίνουν μία φορά τον χρόνο ραντεβού στο γήπεδο της Προοδευτικής: μεσημέρι Μεγάλης Παρασκευής. Το αντάμωμα των παλαιμάχων του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής

015
Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ!

Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ!

Η μέρα (4 Ιουλίου 1961) που ο Κώστας Πολυχρονίου «κατάπιε» τον βασιλιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ο Ολυμπιακός, κατάφερε ό,τι απέτυχε η Ευρώπη (2-1 τη μεγάλη Σάντος), περνώντας στη σφαίρα του αιώνιου μύθου

016
Γιώργος Σιδέρης: Ο άνθρωπος που δεν έπεφτε ποτέ

Γιώργος Σιδέρης: Ο άνθρωπος που δεν έπεφτε ποτέ

Από τη λαχαναγορά στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο «Φόντακας» με γκολ, πάθος και προσωπικότητα που ξεπέρασε τα όρια του γηπέδου έγινε το σήμα κατατεθέν μιας ερυθρόλευκης εποχής

017
Του Μπούκοβι την ομαδάρα

Του Μπούκοβι την ομαδάρα

Mια μυθιστορηματική φυσιογνωμία. Προπονητής παγκοσμίου διαμετρήματος. Ωστόσο, η παραίτησή του και οι λόγοι αυτής μνημονεύονται περισσότερο από τους τίτλους του

018
«Εμπαινε Γιούτσο»

«Εμπαινε Γιούτσο»

Το επίπεδο ήταν ανώτερο από εκείνο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η έλευσή του στην Ελλάδα έγινε με παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη και η μεταγραφή του μοιάζει βγαλμένη από σελίδες κατασκοπευτικού θρίλερ…

019
Βασίλης Μποτίνος: «Κόκκινη τορπίλη»

Βασίλης Μποτίνος: «Κόκκινη τορπίλη»

Υπήρξε μύθος για τον Ολυμπιακό κι όσοι είδαν τα… μαγικά του, είπαν πως δεν βρίσκεις σήμερα παίκτη με το δικό του ταλέντο

020
Δημήτρης Καρύδης: Ο μπέμπης που έγινε «πατέρας» πρωταθλητών

Δημήτρης Καρύδης: Ο μπέμπης που έγινε «πατέρας» πρωταθλητών

Το υδάτινο όνειρο του Ολυμπιακού έχει όνομα και επώνυμο. Ο άνθρωπος που έσπασε έξι φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ελεύθερο. Εκείνος που δημιούργησε «σχολή»…

021
Γιάννης Γκαϊτατζής: Ρέκορντμαν με ένα παπούτσι

Γιάννης Γκαϊτατζής: Ρέκορντμαν με ένα παπούτσι

Μορφή και ορισμός της λέξης «πολυεργαλείο» ήταν ο ρέκορντμαν συμμετοχών του 20ού αιώνα

022
Παναγιώτης Κελεσίδης: Ο έλληνας Γκόρντον Μπανκς

Παναγιώτης Κελεσίδης: Ο έλληνας Γκόρντον Μπανκς

Εγινε θρύλος μπροστά από τα δοκάρια χαρίζοντας στιγμές μεγαλείου με την καρδιά του, το πάθος του και τις ανεπανάληπτες επεμβάσεις του

023
Ο Πατριάρχης του μπάσκετ

Ο Πατριάρχης του μπάσκετ

Η κληρονομιά του Φαίδωνα Ματθαίου είναι (πολύτομη) εγκυκλοπαίδεια. Και δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει οι περισσότεροι παίκτες και προπονητές

024
Η ανίκητη αρμάδα που έβαζε φωτιά στα καλάθια

Η ανίκητη αρμάδα που έβαζε φωτιά στα καλάθια

Η επανάσταση της δεκαετίας του ’70 και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού σε φόντο πορτοκαλί

025
Γαλλική φινέτσα

Γαλλική φινέτσα

Από τη μια ο Υβ Τριαντάφυλλος. Από την άλλη ο Ρομέν Αργυρούδης. Και ανάμεσά τους πολλές ποδοσφαιρικές αναμνήσεις

026
Γιώργος Δεληκάρης: Το όνειρο της Κυριακής

Γιώργος Δεληκάρης: Το όνειρο της Κυριακής

Ο λόγος του ελλειπτικός, σχεδόν αλληγορικός και άλλοτε ποιητικός. Και ο τρόπος που έπαιζε επίσης…

027
Καπετάνιοι στο σωστό λιμάνι

Καπετάνιοι στο σωστό λιμάνι

…ή, πώς ο Ηλίας Χατζηπαυλής και ο Τάσος Μπουντούρης, δύο αθλητές του Ολυμπιακού, έγιναν θρύλοι σε ένα άθλημα όπου ο άνεμος αποφασίζει τα πάντα και τίποτα

028
Χούλιο Λοσάντα: «Στην μπάντα, στην μπάντα, περνάει…»

Χούλιο Λοσάντα: «Στην μπάντα, στην μπάντα, περνάει…»

Η ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα από την Ουρουγουάη συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ομάδα του Πειραιά. Και έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών

029
Λεωνίδας Θεοδωρακάκης: Ο άνθρωπος κομπιούτερ

Λεωνίδας Θεοδωρακάκης: Ο άνθρωπος κομπιούτερ

Στην επέτειο των 100 χρόνων η μορφή του στέκεται αγέρωχη. Ανθρωπος – θεσμός, που έγραψε τη ζωή του σε φόντο ερυθρόλευκο

030
Διά χειρός Νίκου Γουλανδρή

Διά χειρός Νίκου Γουλανδρή

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τους πρώτους «έλληνες galacticos» και η παροιμιώδης αγάπη του για τον Ολυμπιακό

031
Μιχάλης Κρητικόπουλος: «Αθάνατος» με τη φανέλα

Μιχάλης Κρητικόπουλος: «Αθάνατος» με τη φανέλα

Δόξασε την ερυθρόλευκη σκοράροντας κατά ριπάς. Και έπειτα έφυγε μαζί της για το αιώνιο ταξίδι.

032
Σταύρος Νταϊφάς: Στρατιώτης και στρατηγός

Σταύρος Νταϊφάς: Στρατιώτης και στρατηγός

Διοικητικός παράγοντας με απαράμιλλη αφοσίωση και πνεύμα νικητή, κράτησε το τιμόνι του συλλόγου σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του και υπήρξε εγγυητής της λειτουργίας της ομάδας

069
We rule this land

We rule this land

Οι μεγάλες ερυθρόλευκες πύλες. Εκεί όπου για τον Ολυμπιακό είναι σπίτι του. Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και οι άλλες ιστορικές έδρες που έριξαν κόκκινο στη νύχτα…

070
Το τάνγκο του λιμανιού

Το τάνγκο του λιμανιού

Αργεντίνικο πάθος. Μοναδικές εμπνεύσεις. Ποδόσφαιρο σαν μορφή τέχνης. Με αποδείξεις. Αυτές που χάρισαν στους φίλους του Ολυμπιακού και όλους τους ποδοσφαιρόφιλους μοναδικές στιγμές

071
Δυναστεία

Δυναστεία

Η ομάδα που ο Βαγγέλης Μαρινάκης έφτιαξε με τη… μία: η ίδια που κατέκτησε επτά πρωταθλήματα στη σειρά (2011-2017). Ο ρόλος του Ερνέστο Βαλβέρδε, η σχολή της Ιβηρικής και το «μοτίβο» που κρατά μέχρι και σήμερα

072
«Επιστρέφοντας την αγάπη»

«Επιστρέφοντας την αγάπη»

To Olympiacos Foundation χάραξε νέους δρόμους. Με σεβασμό στην κληρονομιά και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Με διάθεση να υπενθυμίσει ότι ο Ολυμπιακός είναι κάτι παραπάνω από μία ομάδα

073
Stars αεροδρομίου

Stars αεροδρομίου

Κάποιοι από τους καλύτερους όλων των εποχών που ντύθηκαν στα ερυθρόλευκα

074
Υδάτινα όνειρα

Υδάτινα όνειρα

Ο Θοδωρής Βλάχος και ο Χάρης Παυλίδης έγιναν από αυτούς που φέρνουν… βροχή. Μεγάλωσαν (σ)τον Ολυμπιακό, του άλλαξαν επίπεδο και άφησαν ανεξίτηλο σημάδι

075
Ερνέστο Βαλβέρδε: Μπάλα… τετράγωνη

Ερνέστο Βαλβέρδε: Μπάλα… τετράγωνη

Ο βάσκος που αγαπήθηκε όσο λίγοι ήταν ο πρώτος που ανακάτεψε στην παλέτα των χρωμάτων του ποδόσφαιρο και… γεωμετρία

076
Τάκης Λεμονής: Για πάντα εδώ…

Τάκης Λεμονής: Για πάντα εδώ…

Ο άνθρωπος που δεν έφυγε ποτέ από τον Ολυμπιακό, ακόμη κι όταν είχε φύγει. Παντοτινός στρατιώτης και η επιτομή της λύσης εμπιστοσύνης

077
Στέλλα Χριστοδούλου: Τα μαγικά (της) χέρια

Στέλλα Χριστοδούλου: Τα μαγικά (της) χέρια

Εμβληματική αρχηγός, εξαιρετικός άνθρωπος, τίμησε το περιβραχιόνιο της ομάδας βόλεϊ γυναικών όσο καμία άλλη και έγινε η σημαία της. Και όσο για τις πάσες της…

078
Θρυλικό back to back

Θρυλικό back to back

Κωνσταντινούπολη 2012, Λονδίνο 2013 και μια παρέα που μας υπενθύμισε την ανάγκη να πιστεύουμε σε θαύματα. Ηταν ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης και ένα απίθανο διπλό κατόρθωμα

079
Τα χρυσά κορίτσια του πόλο

Τα χρυσά κορίτσια του πόλο

Μια παρέα με… σκουφάκια ξεκίνησε το 1988 κάτι που μνημονεύεται μέχρι σήμερα. Το πιο επιτυχημένο γυναικείο τμήμα του συλλόγου και μία από τις δύο κορυφαίες δυνάμεις της Ευρώπης εδώ και μια δεκαετία

080
Βασίλης Τοροσίδης: Ενα παιδί πιάνει τα άστρα…

Βασίλης Τοροσίδης: Ενα παιδί πιάνει τα άστρα…

Ας μιλήσουμε για τον πιο ολοκληρωμένο παίκτη του ελληνικού ποδοσφαίρου στην πρώτη 20ετία του 21ου αιώνα; Θα μιλήσουμε για τον Βασίλη Τοροσίδη…

081
Η θαλασσα μέσα τους

Η θαλασσα μέσα τους

Σπύρος Γιαννιώτης και Απόστολος Χρήστου ενσάρκωσαν και συνεχίζουν να ενσαρκώνουν το αθλητικό ιδεώδες που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός. Κυρίαρχοι στα αγωνίσματά τους και αυτοί που έχουν κρεμάσει στο στήθος τους τα μοναδικά ολυμπιακά μετάλλια της Ελλάδας στην κολύμβηση

082
Βασίλης Σπανούλης: Ο χρυσοδάκτυλος

Βασίλης Σπανούλης: Ο χρυσοδάκτυλος

Διεκδικεί τον τίτλο ενός εκ των κορυφαίων Ερυθρολεύκων όλων των εποχών σε όλα τα αθλήματα. Είναι ο Kill Bill. Και είναι παντοτινός…

083
Γιώργος Πρίντεζης: Δαφνοστεφανωμένος

Γιώργος Πρίντεζης: Δαφνοστεφανωμένος

Αγωνίστηκε σαν έφηβος μέχρι το τέλος της καριέρας του. Ο ζωντανός σύνδεσμος ανάμεσα στις γενιές του Ολυμπιακού – μια καριέρα γεμάτη συνέπεια, ψυχή και… πεταχτάρια που έγραψαν ιστορία

084
Το χαμόγελο του «Professor»

Το χαμόγελο του «Professor»

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήρθε όταν δεν τον γνώριζε κανείς – πέρα από τον Βαγγέλη Μαρινάκη – και έφυγε παίρνοντας μαζί του ένα σωρό ιστορικά ρεκόρ του Ολυμπιακού

085
Ματιέ Βαλμπουενά: Οι περιπέτειες του Αστερίξ

Ματιέ Βαλμπουενά: Οι περιπέτειες του Αστερίξ

Στο… Γαλατικό (ποδοσφαιρικό) χωριό του Πειραιά ο Γάλλος έγινε έμπνευση. Μικρός το δέμας, τεράστιος σε καρδιά και ταλέντο. Ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή για τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς

086
Κώστας Φορτούνης: Ο ευλογημένος αρχηγός

Κώστας Φορτούνης: Ο ευλογημένος αρχηγός

Το βράδυ της 29ης Μαΐου 2024 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας σήκωσε πρώτος (και για πάντα) το τρόπαιο που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του Ολυμπιακού

087
Γιουσέφ Eλ Αραμπί: «Μηχανή» των γκολ

Γιουσέφ Eλ Αραμπί: «Μηχανή» των γκολ

Αυθεντικός σκόρερ. Απο «ένστικτο». Και σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης εποχής. Ο μαροκινός σέντερ φορ άφησε σημάδι ανεξίτηλο στο μεγάλο λιμάνι

088
Γιάννης Φουντούλης: «Αιώνιος» αρχηγός

Γιάννης Φουντούλης: «Αιώνιος» αρχηγός

Ο εμβληματικός «περιφερειακός» ήταν προορισμένος να τιμήσει τον Ολυμπιακό και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου. Σαν εκπλήρωση μιας προφητείας

089
Γιώργος Μπαρτζώκας: Η αλλαγή και το όνειρο

Γιώργος Μπαρτζώκας: Η αλλαγή και το όνειρο

Κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, για να γνωρίσει μερικούς μήνες αργότερα την πιο σκοτεινή στιγμή της καριέρας του. Επέστρεψε και έφερε τίτλους και μια απαράμιλλη αγωνιστική νοοτροπία, δημιουργώντας μια ομάδα-ορόσημο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ

090
Ο Τζολάκης και άλλα παιδιά του Ρέντη – Όνειρα στα (άγια) χώματα

Ο Τζολάκης και άλλα παιδιά του Ρέντη – Όνειρα στα (άγια) χώματα

Σύμβολο της νέας εποχής του Ολυμπιακού, επιτομή της φιλοσοφίας των Ακαδημιών και ζωντανό παράδειγμα πως το ταλέντο, η σκληρή δουλειά και η πίστη σε ένα όραμα μπορούν να χτίσουν πρωταθλητές

091
Πετάει πετάει ο Μανόλο

Πετάει πετάει ο Μανόλο

Ολυμπιονίκης και ασημένιος παγκόσμιος πρωταθλητής μόλις στα 26 του έτη, ο Εμμανουήλ Καραλής είναι πολύ περισσότερα από ένας αθλητής που αγγίζει τον ουρανό

092
Η αντεπίθεση μιας αυτοκρατορίας

Η αντεπίθεση μιας αυτοκρατορίας

Ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος γράφει ιστορία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός κατακτά συνεχώς κορυφές χάρη στις σωστές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το 2010 ως σήμερα

093
Κλακέτα Μοτέρ Πάμε

Κλακέτα Μοτέρ Πάμε

Το ελληνικό σινεμά έχει συνδέσει πολλές φορές την ιστορία του με τον Ολυμπιακό. Από τη Μελίνα Μερκούρη στο «Ποτέ την Κυριακή», μέχρι τον Νίκο Σταυρίδη και τον Θανάση Βέγγο, η ερυθρόλευκη φανέλα και η μεγάλη οθόνη συναντήθηκαν με τρόπο μοναδικό

094
«Φτερά στα πόδια, καρδιά μες στα στήθια»

«Φτερά στα πόδια, καρδιά μες στα στήθια»

Λαμπρές νίκες, σπουδαίες επιτυχίες. Κατορθώματα που τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται από εκατομμύρια οπαδούς του σε όλον τον κόσμο. Κάποια έγιναν συνθήματα που δόνησαν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα και άλλα τραγούδια και ύμνοι που συγκινούν μέχρι σήμερα

095
Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η αλεπού του Θαλδίβαρ

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η αλεπού του Θαλδίβαρ

Ηρθε την κατάλληλη στιγμή. Και έγινε έμπνευση. Και άλλαξε τα δεδομένα. Και έφερε κάτι που θα μνημονεύεται αιώνια. Ο σοφός Βάσκος βρήκε το λιμάνι του. Και το λιμάνι κάποιον να το… φυλάει

096
Πρωταθλητές Ευρώπης από… κούνια! 

Πρωταθλητές Ευρώπης από… κούνια! 

Η ασύλληπτη πορεία της best of γενιάς των Ακαδημιών του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Youth League της UEFA υπογράφοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία της «παραγωγικής διαδικασίας» του ελληνικού ποδοσφαίρου

097
Η στιγμή που περνά μα δεν χάνεται…

Η στιγμή που περνά μα δεν χάνεται…

Η κεφαλιά του Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο 116’ του τελικού του Conference League σταμάτησε τον χρόνο. Και ένας ολόκληρος λαός ένιωσε την απόλυτη δικαίωση

098
Τροπαιούχος του Europa Conference League – Ο δρόμος προς τη δόξα

Τροπαιούχος του Europa Conference League – Ο δρόμος προς τη δόξα

Ενα ταξίδι πέρα από κάθε λογική. Πώς ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Ευρώπη, γράφοντας τη δική του χρυσή σελίδα στο βιβλίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι ιστορίες πίσω από την… Ιστορία

099
«Φανέλα δοξασμένη μόνο εσύ φοράς…»

«Φανέλα δοξασμένη μόνο εσύ φοράς…»

Με τη συλλεκτική, επετειακή φανέλα της Adidas να συγχωνεύει έξοχα στοιχεία μιας ένδοξης πορείας 100 ετών, το ταξίδι στην εξέλιξη της τιμημένης ερυθρόλευκης είναι, αν μη τι άλλο, συναρπαστικό

100
Βαγγέλης Μαρινάκης: We keep on dreaming…

Βαγγέλης Μαρινάκης: We keep on dreaming…

Η ιστορία για τις τέσσερις λέξεις στη σωστή σειρά που… έγραψαν την Ιστορία. Από εκείνη τη νύχτα στο «Ολντ Τράφορντ», όταν τις είπε για πρώτη φορά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εως τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια του Πειραιά.

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕ VIDEO