Την Κυριακή με το «Βήμα»:

Παναγιώτης Κουστένης

Των Εκλογών τα Πάθη.

Το δεύτερο μέρος:

Από την ύστερη Μεταπολίτευση στην Κρίση.

Το βιβλίο του ακαδημαϊκού, ειδικού στην Εκλογική Κοινωνιολογία για την πλούσια και περιπετειώδη εκλογική διαδρομή της χώρας μας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Η ιστορία των σύγχρονων ελληνικών εκλογών με αφετηρία εκείνες του 1996, φτάνοντας μέχρι τις τελευταίες του 2019. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο διακριτές περιόδους με σημείο τομής μεταξύ τους, τον διπλό «εκλογικό σεισμό» του 2012, ο οποίος οδήγησε σε μια σημαντική αναδιάταξη του ελληνικού κομματικού συστήματος.

Σκοπός της έκδοσης είναι όχι μόνο να αφηγηθεί και περιγράψει αναλυτικά, το πλαίσιο και το κύριο περιεχόμενο του αποτελέσματος των διαφόρων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά σε ένα βαθμό και να καταδείξει τις όποιες συνέχειες και ασυνέχειες ανάμεσά τους.

Ο Παναγιώτης Κουστένης είναι απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών και του ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του ίδιου ιδρύματος. Το 2013 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, με θέμα «Ιστορία και Αριθμητική των Μεθόδων Αντιπροσώπευσης: Διερεύνηση του Ελληνικού Παραδείγματος». Αντικείμενο ήταν η μελέτη της ιστορικής εξέλιξης και η θεωρητική και εμπειρική ανάλυση των εκλογικών συστημάτων στην Ελλάδα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, με έμφαση στην περίοδο 1926-2012.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στον χώρο της Εκλογικής Κοινωνιολογίας και της Συγκριτικής Πολιτικής. Μέλος της επιστημονικής ομάδας για τη διενέργεια των Exit Polls για το Mega Channel από το 2007 έως το 2015. Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2014-2018 δίδαξε στο ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία» του Παντείου Πανεπιστημίου τα μαθήματα «Ποσοτικές Μεθόδους στην Ανάλυση Εκλογικών Δεδομένων» και «Εκλογές και Κόμματα στη Σύγχρονη Ελλάδα, 1974-2015». Επίσης έχει διδάξει ως ΠΔ.407/80 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου («Πολιτικά Κόμματα και Δημοσκοπήσεις», 2019-2020) και ως μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο («Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη», 2021-2022). Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες. Παράλληλα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως στατιστικός αναλυτής και ερευνητής.