Τα επόμενα δυνατά βήματα στις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας, οι οποίες είναι ήδη εξαιρετικά στενές, αναζήτησαν και συζήτησαν στη χθεσινή τους συνάντηση ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρώτο θέμα στην ατζέντα των δύο χωρών να παραμένει το Κυπριακό. Η ανακοίνωση περί θεσμοθέτησης Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας δείχνει να θέλει να φέρει τη συνεργασία στην επόμενη μέρα, επιδιώκοντας βελτιστοποίηση και του συντονισμού, αφού τα Υπουργικά Συμβούλια των δύο χωρών θα συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, δίνοντας την ευκαιρία για μία συνολική ανταλλαγή απόψεων ακόμα και σε πεδία που δεν δινόταν ιδιαίτερη έμφαση μέχρι σήμερα. Η βούληση περί εμβάθυνσης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με αιχμή την ενέργεια, τη ναυτιλία αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος είναι αυτή που υπαγορεύει τη θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου με τη Λευκωσία να έχει αντίστοιχη θεσμοθετημένη συνεργασία με την Αίγυπτο. Στους άξονες ενός οδικού χάρτη συντονισμού και κοινών πρωτοβουλιών που συμφωνήθηκε πρώτος σταθμός είναι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής, με τον Χριστοδουλίδη να έχει πρόθεση να προχωρήσει σε παρέμβαση για το Μεταναστευτικό. Εξετάστηκε η προώθηση κοινών στόχων και μέσω του ΕΛΚ, εφόσον ενταχθεί σε αυτήν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με δεδομένη και τη συμμετοχή στην εν λόγω ομάδα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εμφαση δόθηκε και στα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας, στα οποία συμμετέχουν Ελλάδα και Κύπρος, ενώ αναλύθηκαν και οι ευκαιρίες για Ελλάδα και Κύπρο σε σχέση με την ανάδειξη ενός εναλλακτικού ενεργειακού δρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ, στο πλαίσιο και των αναγκών που δημιουργεί η προσπάθεια απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη θέση του περί ανάγκης ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε άλλωστε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μία περίοδο «μιας μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας, μιας μεγάλης πολιτικής μεταβλητότητας, με την πληγή του πολέμου στην Ουκρανία να είναι ακόμα ανοιχτή και τον αναθεωρητισμό και την αμφισβήτηση των διεθνών συνόρων να εκφράζονται πια δυστυχώς απροκάλυπτα», τονίζοντας ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ της Ελλάδος και της Κύπρου. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «μετά από μια μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων, μια μακρά περίοδο επιθετικής συμπεριφοράς», πλέον υπάρχει αποκλιμάκωση στη σκιά και των φονικών σεισμών που έπληξαν τη γείτονα, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή η βελτίωση να μπορέσει να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό. Οπως είπε ο Πρωθυπουργός «η διεθνής νομιμότητα δεν μπορεί να ανέχεται τον 21ο αιώνα ούτε κατοχικό στρατό στην Κύπρο, ούτε ξεπερασμένα συστήματα εγγυήσεων και δικαιώματα επεμβάσεων τρίτων στις υποθέσεις της».

Στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Αθήνα και Λευκωσία αναφέρθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και έθεσε ως στόχο την κατάλληλη διαχείρισή τους, παράλληλα με τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών. Υπογράμμισε ότι ακόμα και αν τα δεδομένα στο Κυπριακό δεν είναι εύκολα, «έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή».

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή της με τον κύπριο πρόεδρο, τονίζοντας ότι «είναι διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Για τα Τέμπη

Τόσο στη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μητσοτάκη όσο και στη συνάντηση του κύπριου προέδρου με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγιναν αναφορές στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να εκφράζει τα συλλυπητήρια και την οδύνη του, υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και δύο Κύπριοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ