Οι χώρες-μέλη της ΕΕ κατάφεραν εν μέρει να παρακάμψουν τις διαφωνίες τους για την πυρηνική ενέργεια και κατέληξαν σε συμφωνία για την κλιματική διπλωματία της Ένωσης, η οποία για πρώτη φορά αναφέρεται ρητά στην σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων.

Η συμφωνία των 27 αρμόδιων υπουργών θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις προσπάθειες για αντίστοιχη διεθνή δέσμευση στην COP27, την επόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι.

«Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία θα απαιτήσει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει το κείμενο της ΕΕ, επικαλούμενο την ομοφωνία των επιστημόνων για το θέμα.

«Η ΕΕ θα ζητήσει και θα προωθήσει έκκληση για παγκόσμια μετάβαση σε ενεργειακά συστήματα απαλλαγμένα από ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2050» προσθέτει το κείμενο. Η κατανάλωση υδρογονανθράκων σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να αρχίσει να υποχωρεί σύντομα, αναφέρει.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε διαδικασία μεταρρύθμισης της ενεργειακής βιομηχανίας, αφενός για να επιτύχει τον στόχο για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, αφετέρου να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

Το κείμενο τονίζει πως «δεν υπάρχει ανάγκη» να αντικατασταθεί το ρωσικό φυσικό αέριο με εισαγωγές από άλλες χώρες.

Στην προηγούμενη σύνοδο για το κλίμα, περισσότερες από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, είχαν υποστηρίξει πρόταση της Ινδίας για ρητή δέσμευση σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως η τελική ανακοίνωση της συνόδου περιορίστηκε σε δέσμευση για κατάργηση μόνο του γαιάνθρακα,  λόγω διαφωνίας της Σαουδικής Αραβίας και άλλων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η συμφωνία για την ευρωπαϊκή διπλωματία έρχεται με καθυστέρηση δύο εβδομάδες λόγω διαφωνίας για το εάν το κείμενο έπρεπε να προσφέρει στήριξη στην πυρηνική ενέργεια.

Η τελική βερσιόν του κειμένου καταργεί ορισμένες αναφορές για τις οποίες υπήρχε διάσταση απόψεων και αναφέρει ότι η ΕΕ θα προωθήσει «τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα», ένας όρος που συχνά αναφέρεται στην πυρηνική ενέργεια.