Τελικά το 90λεπτο στο ποδόσφαιρο ουσιαστικά καταργείται, όχι όμως με τον τρόπο που πολλοί περίμεναν.  Οι νομοθέτες του ποδοσφαίρου (IFAB) αποφάσισαν να κηρύξουν πόλεμο σε όσους κάνουν καθυστερήσεις στους αγώνες και συστήνουν να υιοθετηθεί η νόρμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ με την αύξηση του χρόνου των καθυστερήσεων.

Στο τελευταίο Μουντιάλ πολλοί αγώνες διήρκησαν πάνω από 90 λεπτά με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την αναμέτρηση της Αγγλίας με το Ιράν. Στο πρώτο ημίχρονο του ματς παίχθηκαν επιπλέον 14,08 λεπτά ενώ στην επανάληψη 13,08. Ο αγώνας είχε συνολική διάρκεια 117,16 λεπτά, λόγω του νέου πρωτοκόλλου που ακολούθησαν οι διαιτητές στην κράτηση των λεπτών καθυστέρησης.

Εχει παρατηρηθεί πως ο μέσος καθαρός αγωνιστικός χρόνος στους αγώνες παγκοσμίως κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 λεπτών, κάτι η FIFA θα προσπαθήσει να αλλάξει.

Μία από τις προτάσεις ήταν να εφαρμοστεί η διακοπή της χρονομέτρησης όταν η μπάλα δεν κυλάει στο χορτάρι, αλλά τελικά θεωρήθηκε τόσο ρηξικέλευθη που ουσιαστικά δεν συζητήθηκε από το Συμβούλιο.

Η ηγεσία του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου θα συστήσει στους διαιτητές σε όλο τον κόσμο να κρατούν ακριβέστερα τον επιπλέον χρόνο στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί η τάση των καθυστερήσεων. Στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ ο καθαρός αγωνιστικός χρόνος είναι ο χαμηλότερος στην τελευταία 12ετία. Ωστόσο δεν συμφωνεί με την αύξηση του επιπλέον χρόνου, όπως και η Μπουντεσλίγκα, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από την UEFA.

Επιθυμία των νομοθετών του ποδοσφαίρου είναι επίσης η μεγαλύτερη διαφάνεια στις αποφάσεις του VAR και για το λόγο αυτό θα συνεχιστεί η δοκιμαστική περίοδος κατά την οποία οι φίλαθλοι στο γήπεδο και όσοι παρακολουθούν τα ματς από την τηλεόραση να μπορούν να ακούν τις εξηγήσεις που δίνει ο διαιτητής όταν υπάρχει διαβούλευση με τον VAR.

Η καινοτομία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στο Μαρόκο κα θα συνεχιστεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 στην Ινδονησία και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το οποίο θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.