Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός Τουρκία: Η Αϊρίν ευχαρίστησε στα ελληνικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ

Σεισμός Τουρκία: Η Αϊρίν ευχαρίστησε στα ελληνικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ

Μετά από επιχείρηση 10 ωρών απεγκλωβίστηκε η Αϊρίν

Ιδιαίτερα δραματική και δύσκολη ήταν η διάσωση της 20χρονης Τουρκάλας της Αϊρίν που ανασύρθηκε ζωντανή από τα χαλάσματα δύο ημέρες μετά τον σεισμό στην Τουρκία από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Η 20χρονη κοπέλα που βγήκε ζωντανή μετά από μία επιχείρηση σχεδόν 10 ωρών υπό πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς οι μετασεισμοί ήταν ισχυροί και δυσκόλευαν τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών.

Μάλιστα η Αϊρίν σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός ευχαρίστησε την ελληνική αποστολή και μάλιστα στα ελληνικά.

«Η Αϊρίν απεγκλωβίστηκε μετά από μία πολύωρη επιχείρηση, για περισσότερες από 10 ώρες ήταν οι άνθρωποί μας στα συντρίμμια», είπε αρχικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Αρτοποιός.

«Θέλω να σας μεταφέρω μία εικόνα. Έχουμε ένα προκαθορισμένο χρονικό σημείο που συνομιλούμε με τους διασώστες μας. Εκείνη τη στιγμή έκανε έναν μετασεισμό, ο επικεφαλής βγήκε έξω, προσπάθησαν όλα τα παιδιά από την 1η ΕΜΑΚ να αποφύγουν τα χειρότερα», είπε ακόμα.

«Την ώρα που ξαναμπήκε μέσα γιατί είχαμε κάνει όλα τα απαραίτητα ανοίγματα για να φτάσουμε στο σημείο, κράτησε το χέρι αυτής της 20χρονης Τουρκάλας. Του λέω θέλω να της μιλήσω, έβαλε το τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση, της κράτησε το χέρι, της έδωσε νερό και φαγητό», συμπλήρωσε και στη συνέχεια μετέφερε μία πολύ συγκινητική εικόνα.

«Μέσα από την τρεμάμενη φωνή της μου είπε σε σπαστά ελληνικά ένα ευχαριστώ, δεν ήξερε αγγλικά, είπε ένα ευχαριστώ σε σπαστά ελληνικά. Αυτή η εικόνα τα λέει όλα», εξιστόρησε.

«Αυτή είναι η ελληνική αποστολή, αυτό κάνει το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα, ρίχνει γέφυρες φιλίας, ενώνει καθημερινά με τους εγκλωβισμένους Τούρκους», σημείωσε.

Η συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης

Οι Έλληνες άνδρες της ΕΜΑΚ, άκουσαν μία φωνή κατά τη διάρκεια της έρευνας στα ερείπια του συγκεκριμένου κτιρίου στην πόλη Χατάι που επιχειρούν περίπου στις 10:00 το πρωί.

Από τις 10:00 το πρωί πήρε σχεδόν 9μιση ακούδσαμε στο βάθος 10-15 μέτρα μία φωνή. Αυτό που αντίκτρισαν ήταν μία μητέρα που με την έναρξη του σιεσμού αγκάλιασε το παιδί της και πέθανε Η μητέρα, το νεκρό μωρό και η Αϊρίν με κάποιο τρόπο βρέθηκαν μαζί στο ίδιο σημείο.

Όταν με αυταπάρνηση έφτασαν σε βάθος 10-15 μέτρων αντίκρισαν μία συγκλονιστική εικόνα μία μητέρα να έχει αγκαλιάσει το παιδί της, οι οποίοι δυστυχώς ήταν νεκροί και δίπλα την Αϊρίν παγιδευμένη κάτω από ένα τσιμεντένιο δοκάρι, πίσω από τους άλλους δύο νεκρούς.

Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA που βρίσκεται στο Χατάι η νεαρή κοπέλα που βρισκόταν για πάνω από 63 ώρες κάτω από τα χαλάσματα ήταν τόσο απελπισμένη που ζήτησε από τους πυροσβέστες να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του ποδιού της για να σωθεί.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ με χειρουργικές κινήσεις και με μεγάλη προσοχή έκοψαν σιγά σιγά το δοκάρι και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν την Αϊρίν, ενώ λίγο νωρίτερα προχώρησαν στην μακάβρια ενέργεια να απομακρύνουν το άψυχο σώμα του παιδιού για να ανοίξουν χώρο.

Οι Έλληνες διασώστες παρέμειναν στο σημείο μέχρι να απεγκλωβίσουν σώα την Αϊρίν, όπως έκαναν και με τους άλλους τέσσερις ανθρώπους που έχουν καταφέρει να σώσουν μέχρι στιγμής στην Χατάι.

Αναχώρησε και η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη

Αναχώρησε και η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσει την ελληνική αποστολή στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου επιχειρεί για την ανάσυρση εγκλωβισμένων από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα ενίσχυσης της ελληνικής αποστολής αποτελείται από 15 διασώστες της ΕΜΑΚ, έναν εκπαιδευμένο σκύλο και δύο οχήματα, ενώ συνοδεύονται από τρία άτομα του ΕΚΑΒ και έναν αξιωματικό μηχανικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνολικά με τη δεύτερη ομάδα η ελληνική αποστολή θα αποτελείται συνολικά από 36 στελέχη της ΕΜΑΚ, 8 γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς πολιτικούς μηχανικούς, 3 εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ στην αποστολή συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024