Το χάπι της Merck για τον κοροναϊό προκαλεί νέες μεταλλάξεις σε κάποιους ασθενείς, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζει το Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, ερευνητές εμφανίζονται ανήσυχοι πως το φάρμακο της Merck μπορεί να δημιουργήσει πιο μεταδοτικές ή απειλητικές για την υγεία παραλλαγές του κοροναϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα: Το χάπι της Merck της δεν καλύπτει την Όμικρον

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο μελέτης που διενήργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ, στο Ινστιτούτο Francis Crick, στο Imperial College του Λονδίνου και σε άλλα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχουν μεταλλάξεις που φέρεται να σχετίζονται με το χάπι Lagevrio της Merck, καθώς έχουν εντοπιστεί σε δείγματα ιού που ελήφθησαν από δεκάδες ασθενείς.

Μέχρι τώρα, οι μεταλλάξεις του κοροναϊού που συνδέονται με το χάπι δεν έχουν αποδειχθεί πιο επιθετικές προς το ανοσοποιητικό σύστημα ή θανατηφόρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο medRxiv.

Πώς λειτουργεί το χάπι

Ωστόσο, η ύπαρξή τους υπογραμμίζει, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν με την ευρύτερη χρήση του φαρμάκου, το οποίο έλαβε πρόσφατα έγκριση στην Κίνα.

Το χάπι Lagevrio λειτουργεί δημιουργώντας μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του κοροναϊού, που εμποδίζουν να αναπαραχθεί ο ιός στο σώμα, μειώνοντας τις πιθανότητες σοβαρής ασθένειας.

Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει από το τέλος του 2021 γι’ αυτό το ενδεχόμενο, λόγω του τρόπου λειτουργίας του φαρμάκου.

Τι απαντά η Merck

Η εταιρεία, από την πλευρά της, αμφισβητεί το γεγονός ότι το χάπι προκαλεί παραλλαγές που μπορεί να προβληματίσουν τους ειδικούς.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι κάποιος αντι-ιικός παράγοντας έχει συμβάλει στην εμφάνιση παραλλαγών που κυκλοφορούν ήδη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Merck, Ρόμπερτ Τζόζεφσον, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg αναφορικά με τη μελέτη.

«Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν πιστεύουμε ότι το Lagevrio είναι πιθανό να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων σημαντικών παραλλαγών του κοροναϊού», είπε.

Και τόνισε πως οι νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού έχουν προκύψει λόγο της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού και πως το Lagevrio μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της λύσης.

Μάλστα, η Merck κάνει λόγο για έρευνα που έγινε σε ζώα, η οποία έδειξε ότι το φάρμακό της δεν προκαλεί μεταλλάξεις του κοροναϊού.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, που ενέκρινε το Lagevrio στο τέλος του 2021, αρκέστηκε να δηλώσει πως δεν σχολιάζει έρευνες τρίτων και πως συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν φάρμακα κατά του κοροναϊού, για να αξιολογήσει τη δραστηριότητα των προϊόντων τους έναντι των παραλλαγών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr