Στις δράσεις για την καταπολέμηση φαινομένων κακομεταχείρισης ζώων που έχει έχει αναλάβει το ΥπΑΑΤ, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά κατά ιπποειδών αλλά και οποιουδήποτε είδους ζώου,  αναφέρεται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε φιλοζωικούς φορείς και οργανώσεις για διμερή διάλογο αναφορικά με την αναχαίτιση τέτοιων καταστάσεων.

«Η καταπολέμηση και εξάλειψη του φαινομένου κακοποίησης των ιπποειδών, ήταν εξαρχής προτεραιότητα μου», τονίζει ο ΥφΑΑΤ και επισημαίνει ότι έχει ήδη δρομολογήσει μια  σειρά από ενέργειες, με κυριότερη το ηλεκτρονικό σύστημα ταυτοποίησης και καταγραφής.

Διαβάστε επίσης: Ιπποειδή: Στο ΦΕΚ η δημιουργία συστήματος ταυτοποίησης και ιχνηλάτησης

Ο κ. Κεδίκογλου έχει ήδη προχωρήσει σε αυστηρές και ρητές συστάσεις προς όλες τις συναρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις περί ευζωίας των ζώων, ιδιαιτέρως των ιπποειδών, κατά τη μεταφορά τους.

Σε τελική φάση η υλοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων

Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε τελική φάση η υλοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την ταυτοποίησης και ιχνηλάτηση δεσποζόμενων ιπποειδών.

Σύμφωνα με την Υ.Α.(726/107637/2022 – ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022) δημιουργείται και τηρείται στο ΥπΑΑΤ ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με την ονομασία «Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποεδών» (ΚΗΒΔΙ) στο οποίο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών καταχωρίζουν τα στοιχεία ταυτοποίησης των ιπποειδών, τις εγκαταστάσεις και τα στοιχεία ταυτοποίησης των υπεύθυνων επιχειρήσεων ιπποειδών. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων οφείλουν να διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες:

1. Το είδος του ιπποειδούς

2. Τον μοναδικό κωδικό του

3. Τον κωδικό του μέσου ταυτοποίησης που φέρει

4. Την ημερομηνία γέννησης στην εγκατάσταση

5. Την ημερομηνία θανάτου, θανάτωσης ή απώλειας (συμπεριλαμβανομένης και της κλοπής)

6. Τον τόπο προορισμού ή προέλευσης

Όπως ορίζεται, τα δεσποζόμενα ιπποειδή που γεννιούνται στη χώρα ταυτοποιούνται ατομικά με ένα μοναδικό κωδικό, ένα ενιαίο έγγραφο ταυτοποίησης και με ένα μέσο ταυτοποίησης (ενέσιμο πομποδέκτη). Αναφορικά με τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή, οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρησή τους. Στην Υ.Α. περιλαμβάνεται η αίτηση για χορήγηση έγκρισης ενέσιμων πομποδεκτών και το έντυπο ταυτοποίησης. Όπως τονίστηκε, η εφαρμογή της εν λόγω Ηλεκτρονικής Βάσης θα τεθεί από ειδική πλατφόρμα σε παραγωγική λειτουργία, τον προσεχή Οκτώβριο.