Στα τέσσερα «γαλάζια» σημεία τα οποία συνθέτουν εδώ και εβδομάδες το πολιτικό χαλί που στρώνει η κυβέρνηση μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση – το διακύβευμα της «σταθερότητας», οι λέξεις «συνέπεια-συνέχεια», ο «δίδυμος στόχος» ανακούφισης της κοινωνίας και μη εκτροχιασμού των δημοσιονομικών ορίων και το (νέο) αφήγημα περί «πολιτικού ανθρωπισμού» – προστίθεται η… επιστροφή σε δύο πεδία κλειδιά για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης: αυτό της μεσαίας τάξης και εκείνο της οικονομίας.

Τα μεσοστρώματα (ξανα)μπαίνουν εμφατικά στο ραντάρ πολιορκίας του Μαξίμου, καθώς και στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατοχυρώσει την επιρροή του στον συγκεκριμένο – ρευστό κατά τους πολιτικούς αναλυτές – χώρο.

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι και τι ψηφίζει η μεσαία τάξη που στην ποδιά της σφάζονται… Τσίπρας και Μητσοτάκης

Αυτός που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργικό «ορισμό», δεν συνδέεται μόνο με εισοδηματικά κριτήρια αλλά περισσότερο με τις προσδοκίες και τις σταθερές αντιλήψεις του – περί κοινωνικού και νοικοκυρεμένου κράτους, ευκαιριών, προόδου, όχι διχασμού ή καθήλωσης.

Η νεοδημοκρατική στρατηγική

Στην πρώτη γραμμή της νεοδημοκρατικής στρατηγικής θα βρίσκονται μέχρι τη στιγμή της εκλογικής αναμέτρησης η συνεχής επικοινωνία θεμάτων οικονομίας και καθημερινότητας των πολιτών με τον Μητσοτάκη εκτός Μαξίμου σε κάθε ευκαιρία.

Επίσης ξεκινά η προβολή νέων δεσμεύσεων και πεπραγμένων για το θέμα των φοροελαφρύνσεων (η βασική προεκλογική αιχμή της ΝΔ το 2019) σε αντιπαραβολή με «την υπερφορολόγηση που επέβαλε λόγω ιδεολογίας» η προηγούμενη κυβέρνηση. Και ακόμη θα επιδιώκονται συνολικές συγκρίσεις των όσων έκανε η κυβέρνηση στο «περιβάλλον διαδοχικών κρίσεων», όπως τονίζεται, απέναντι στα «έργα και ημέρες» της περιόδου διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Οι επιπτώσεις της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και η απειλή μιας χαλαρής, πρώτης ψήφου όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες είναι αυτά που πιέζουν έντονα το κυβερνητικό επιτελείο, εξού και αναζητεί τρόπους ώστε να κινητοποιήσει εκ νέου ένα ακροατήριο με αντιΣΥΡΙΖΑ «αισθήματα» και σίγουρα να προλάβει ενδεχόμενο αντικυβερνητικό μέτωπο.

Με απαντήσεις «σε όλα» προς την Κουμουνδούρου και με υψηλούς τόνους, η ΝΔ προσβλέπει ουσιαστικά σε συσπείρωση ψηφοφόρων. Επιπλέον, παράλληλα με την επέκταση των παρεμβάσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα ώστε να καλύπτουν περισσότερο τη μεσαία τάξη ο Μητσοτάκης φέρνει στο προσκήνιο την κοινωνική πολιτική με την ελπίδα βελτίωσης του κυβερνητικού προφίλ, όπως αναμένεται να αποτυπώσει η αυριανή «μάχη» κορυφής στη Βουλή.

Για «αποστομωτική σύγκριση» μεταξύ της εικόνας της «Ελλάδας του 2022 με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ» μίλησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προτάσσοντας «ουσιαστικές παρεμβάσεις» της ΝΔ, ενώ προσωπικά ο Μητσοτάκης προσπάθησε να μεταφέρει μήνυμα πολιτικής βούλησης για αλλαγές υπέρ του κόσμου της εργασίας.

«Θα γνωρίζουν και οι εργοδότες ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να εκμεταλλευτούν εργαζόμενους», είπε ο Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του σε υποκατάστημα τράπεζας και σουπερμάρκετ όπου εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που καλύπτει σε πρώτη φάση 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται σε βάθος 12μήνου η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους.