Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την εκτέλεση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ήταν σφοδρές. Το Πάρκο με ανακοίνωση του ανέφερε πως δεν είχε άλλη επιλογή από το να σκοτώσει το ζώο.

«Δεν βρήκαμε ποτέ στόχο για να χρησιμοποιήσουμε το αναισθητικό, δεν θέλαμε να ξεφύγει η κατάσταση να ρισκάρουμε ανθρώπινη ζωή ή κάποιο τραυματισμό, τα ζώα αυτά είναι πάρα πολύ επικίνδυνα»», είπαν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι, και συνέχισαν «ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου, που είχε πολύ υψηλή αδρεναλίνη. Βρέθηκε στο πάρκινγκ και έτρεχε»

Ο Τσάτσα

Στην πόλη Σεντάϊ της Ιαπωνίας, το 2016, ένας μεγάλος κυρίαρχος αρσενικός χιμπατζής, με κάποιο τρόπο κατέφερε να βγει από το κλουβί του και να δραπετεύσει από το πάρκο Yagiyama.

Ο Τσάτσα – έτσι ήταν το όνομα του χιμπατζή- βγήκε έξω από το πάρκο και επι δυο ώρες αγχωμένος, τρομαγμένος και επιθετικός περιφέρονταν στις γειτονιές της πόλης. Κάποια στιγμή σκαρφάλωσε και σε ένα στύλο ηλεκτρικού ρεύματος και άρχισε να αιωρείται από τα καλώδια.

Κανείς δεν όπλισε κάποιο θανατηφόρο όπλο. Ένας κτηνίατρος ανέβηκε σε ένα καλάθι γερανού της πυροσβεστικής. Και από εκεί χτύπησε με αναισθητικό βελάκι τον Τσάτσα.

Ύστερα από λίγο ο χιμπατζής που το βελάκι με το αναισθητικό που τον είχε χτυπήσει, άρχισε να επιδρά, ζαλίστηκε και έπεσε από τα καλώδια. Και εκεί οι Ιάπωνες ήταν προετοιμασμένοι.

Είχαν απλώσει ένα από τα ειδικά σεντόνια που έχει η πυροσβεστική και το θηλαστικό προσγειώθηκε αναίσθητο και με ασφάλεια. Ο Τσάτσα επέστρεψε στην αιχμαλωσία, και ανάρρωσε πλήρως.