Μια μάσκα για αγελάδες που εξουδετερώνει το μεθάνιο στα αέρια που ρεύονται τα ζώα κέρδισε βραβείο σχεδιασμού σε διαγωνισμό που οργάνωσε ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η φορετή συσκευή για βοοειδή, δημιουργία της βρετανικής εταιρείας Zelp, ήταν μια από τις τέσσερις καινοτομίες που βραβεύτηκαν στον πρώτο διαγωνισμό Terra Cart Design Lab.

Ο Κάρολος, ο οποίος λάνσαρε τον διαγωνισμό στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Βιώσιμων Αγορών, παρέστη στην απονομή την περασμένη εβδομάδα και χαρακτήρισε «συναρπαστική» την ιδέα της μάσκας, ανέφερε η Telegraph.

Η συσκευή ανιχνεύει τα επίπεδα μεθανίου στην ανάσα των ζώων και όταν αντιληφθεί ρέψιμο ενεργοποιεί σύστημα που οξειδώνει το μεθάνιο και το μετατρέπει σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Διαβάστε επίσης: COP26 – Ιστορική συμφωνία δεκάδων χωρών για μείωση των εκπομπών μεθανίου

Το μεθάνιο είναι δεκάδες φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου. Επιζεί όμως στην ατμόσφαιρα μόνο λίγα χρόνια, αντί ολόκληρους αιώνες, γι’ αυτό και η μείωσή του θεωρείται ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για τη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε επίσης: Πρόσθετη ύλη για ζωοτροφές μειώνει τις εκπομπές μεθανίου από αγελάδες

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1995 στο Journal of Animal Science, κάθε αγελάδα απελευθερώνει έως και 492 λίτρα μεθανίου την ημέρα –ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο αν σκεφτεί κανείς ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο αγελάδες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, η κτηνοτροφία αντιστοιχεί σήμερα στο 14% των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα.