Μπορεί οι ΗΠΑ να πήραν πίσω τελευταία στιγμή την απόφαση να επιβάλουν κυρώσεις στην κρυφή ερωμένη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, η Αλίνα Καμπάεβα φαίνεται να παίζει ενεργό ρόλο όχι μόνο στην προσωπική ζωή του ρώσου προέδρου αλλά και στην ρωσική προπαγάνδα, όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, μόλις ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Καμπάεβα βρισκόταν απομονωμένη στα ελβετικά βουνά σε υπερπολυτελές σαλέ. «Ωστόσο, το πού βρίσκεται η κοπέλα του φερόμενου δικτάτορα δεν μπόρεσε ποτέ να επιβεβαιωθεί πραγματικά» γράφει η γερμανική Bild.

Πλέον όμως φαίνεται να έχει επιστρέψει στη Μόσχα και να έχει φανεί χρήσιμη ως  εργαλείο προπαγάνδας του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Η Αλίνα Καμπάεβα εμφανίστηκε δημοσίως στη Μόσχα πριν από λίγες μέρες στο ομώνυμο «Φεστιβάλ Αλίνα» στη ρωσική πρωτεύουσα ποζάροντας μπροστά στο διαβόητο ρωσικό σύμβολο «Ζ» – συνώνυμο της επίθεσης του Πούτιν στην Ουκρανία.

Η 38χρονη Ρωσίδα παρουσίασε το φεστιβάλ ρυθμικής γυμναστικής, στο οποίο συμμετείχε στρατιωτική χορωδία με τραγούδια της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ εμφανές ήταν και το ρωσικό στρατιωτικό σύμβολο «Ζ», όπως σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Η γιορτή της… νίκης

«Αυτή η γιορτή δεν είναι μόνο για ολόκληρη τη χώρα, αυτή είναι μια γιορτή για κάθε οικογένεια. Κάθε οικογένεια έχει μια ιστορία πολέμου και δεν πρέπει ποτέ να την ξεχνάμε, αλλά να τη μεταφέρουμε, από γενιά σε γενιά», δήλωσε χαμογελαστή η Καμπάεβα.

Στο φόρεμά της ήταν καρφιτσωμένη και μία κορδέλα του Αγίου Γεωργίου σε σημείο που να μπορούν να την δουν οι πάντες. Για τους Ρώσους, η κορδέλα αυτή είναι ένα σύμβολο νίκης.

«Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου και το σύμβολο «Ζ» κάνουν μία διεστραμμένη προπαγάνδα. Το Κρεμλίνο και η Αλίνα Καμπάεβα εξίσωσαν τη σοβιετική νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας με την εισβολή στην Ουκρανία», επισημαίνει η εφημερίδα Bild και προσθέτει: «Αλλά η πιο «περίεργη» δημόσια εμφάνιση της Καμπάεβα δεν έχει έρθει ακόμη, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Πούτιν: θέλει η ίδια να ανακοινώσει τη νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας στους εορτασμούς της 9ης Μαΐου (Ημέρα Νίκης της Μόσχας κατά της χιτλερικής Γερμανίας). Ή αλλιώς την επιτυχία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλείται επισήμως στη Ρωσία η εισβολή στη γειτονική χώρα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το όνειρο του Πούτιν δεν θα γίνει πραγματικότητα».