Η Κυριακή του Πάσχα ήταν αναμφισβήτητα μια καλή μέρα για την ΕΕ. Και μια κακή μέρα για τους λαϊκιστές της. Στη Γαλλία, ηττήθηκε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και επανεξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ενας ακόμη σύμμαχος του Βίκτορ Ορμπαν, όμως, και θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, ο Γιάνεζ Γιάνσα, ηττήθηκε στη Σλοβενία: επόμενος πρωθυπουργός αυτής της μικρής ευρωπαϊκής χώρας θα είναι εκτός συνταρακτικού απροόπτου ένας φιλελεύθερος επιχειρηματίας που στράφηκε μόλις πρόσφατα στην πολιτική και υπόσχεται να «επιστρέψει» τη χώρα του στην «οικογένεια» από την οποία την απέκοψε ο Γιάνσα τα τελευταία δύο χρόνια με τις ευρωσκεπτικιστικές επιθέσεις του και τα επανειλημμένα πλήγματά του στο κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς: Την ΕΕ.

Ο 55χρονος Ρόμπερτ Γκόλομπ υπόσχεται επίσης να «αποκαταστήσει την ελευθερία» στη Σλοβενία, και να δώσει μάχη υπέρ μιας «ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας», στη βάση ενός κεντροαριστερού, οικολογικού προγράμματος. Οι εκλογές τον βρήκαν σπίτι του, σε καραντίνα, λόγω Covid-19. Ηδη όμως άρχισε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Γεννημένος το 1967 στη Νόβα Γκόριτσα, κοντά στα σύνορα της Σλοβενίας με την Ιταλία, ο Γκόλομπ σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός, ειδικεύτηκε στην ηλιακή ενέργεια, απέκτησε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας και έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στις ΗΠΑ. Εκανε ένα πρώτο, σύντομο πέρασμα από την πολιτική πριν από είκοσι και πλέον χρόνια, ως υφυπουργός Ενέργειας, από τον Μάιο του 1999 έως τον Ιούνιο του 2000. Επέστρεψε όμως γρήγορα στον κόσμο των επιχειρήσεων, ιδρύοντας το 2002 τη δική του εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, την GEN-I.

Η εταιρεία αναδιαρθρώθηκε πέρυσι από το κράτος και ο Γκόλομπ εκδιώχθηκε από τη θέση του ως προέδρου – γενικού διευθυντή: Για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο 55χρονος επιχειρηματίας, λοιπόν, αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά πια με την πολιτική.

Στράφηκε προς ένα μικρό οικολογικό κόμμα, το Z.Dej, ανέλαβε την ηγεσία του, το αναβάπτισε ως Κίνημα της Ελευθερίας, πήρε κοντά του πολλούς ακόμα επαγγελματίες που είχαν χάσει ή εγκαταλείψει τις δουλειές τους επί πρωθυπουργίας Γιάνσα και το ανέβασε στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, υπό τα βλέμματα των τεσσάρων αντιπολιτευόμενων κομμάτων της Αριστεράς και του Κέντρου που είχαν συμμαχήσει το φθινόπωρο (η «συμμαχία του συνταγματικού ουράνιου τόξου») ώστε να βαρύνουν περισσότερο στην κάλπη απέναντι στη υπερσυντηρητική Δεξιά του Γιάνσα, το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS).

Το Κίνημα της Ελευθερίας εξασφάλισε στις εκλογές 34,5% των ψήφων έναντι 23,6% του SDS και συνολικά 41 από τις 90 έδρες του σλοβενικού κοινοβουλίου. Επειτα από δύο χαοτικά χρόνια, ο Γκόλομπ υποσχέθηκε επιστροφή στην «κανονικότητα».

Αναλυτές επισημαίνουν βέβαια πως η πρόκληση είναι μεγάλη για ένα κόμμα ουσιαστικά καινούργιο, χωρίς υποδομή, χωρίς τεχνογνωσία, που δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί το κοινοβούλιο. Αλλά το Κίνημα της Ελευθερίας θα μπορέσει εκτός απροόπτου να ποντάρει στην εμπειρία των Σοσιαλδημοκρατών, που εξασφάλισαν επτά έδρες. Μπορεί επίσης δυνητικά να συμμαχήσει με το πιο ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς, που απέσπασε πέντε έδρες, και να υπολογίζει στους δύο βουλευτές των μειονοτήτων. Ο Γκόλομπ υποσχέθηκε να προσπαθήσει να σπάσει το ρεκόρ ταχύτερου σχηματισμού κυβέρνησης, που είναι επί του παρόντος 34 ημέρες μετά τις εκλογές.

Πολιτικά, ο 55χρονος είναι ένας φιλελεύθερος που υποστηρίζει την προσωπική και την κοινωνική ευθύνη, μαζί με μία τεχνοκρατική προσέγγιση στην πολιτική. Το πρόγραμμα του κινήματός του είναι επικεντρωμένο στο περιβάλλον, την ανοιχτή κοινωνία, την επιστροφή στην κανονικότητα και το σύγχρονο κράτος πρόνοιας. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να επιδιώξει μία μετάβαση σε μία πιο πράσινη οικονομία και να απομακρύνει τη Σλοβενία από κάθε ιδέα «ανελεύθερης δημοκρατίας» α λα Ορμπαν.