Αυτό το Σάββατο:

«ΤΑ ΝΕΑ» συνεχίζουν το ταξίδι τους στις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Παναγία Σουμελά

Το μοναστήρι που σηματοδοτεί το ίχνος αλλά και τη μαρτυρική πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού ανά τους αιώνες.

Ενα ξεχωριστό οδοιπορικό μέσα από μοναδικές φωτογραφίες και σπάνιο αρχειακό υλικό.

Η εικόνας της Παναγίας, οι θρύλοι και οι ανεκτίμητοι θησαυροί, που συμβάλλουν στη διατήρηση της εθνικής μνήμης, των αγώνων, της ψυχής και του πολιτισμού όσων βίαια ξεριζώθηκαν από την ιστορική τους πατρίδα.

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά αποτελεί σύμβολο που σηματοδοτεί τη μαρτυρική πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού ανά τους αιώνες. Συμβολίζει και εκφράζει τον Χριστιανισμό του ελληνικού Πόντου μέσα από τα ηρωικά κατορθώματα των Ακριτών του Βυζαντίου, των Μεγαλοκομνηνών αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας, τους θρύλους, τα τραγούδια τους χορούς, το πνεύμα, την ψυχή, τον πολιτισμό των προγόνων εκείνων που βίαια ξεριζώθηκαν από την ιστορική τους πατρίδα στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Τα πολύτιμα θησαυρίσματα της μονής μαζί με την εικόνα της Παναγίας, που οι μοναχοί έθαψαν και διαφύλαξαν σε παρεκκλήσι κοντά στη μονή, αποδόθηκαν στην Ελλάδα το 1930 και τοποθετήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο μέχρι το 1951. Εκτοτε, η εικόνα της Παναγίας, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, συνεχίζει την ιστορική της πορεία στη νέα μονή της Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου όρους, στο χωριό Καστανιά. Με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήρθε ο Πόντος στην Ελλάδα.