To πρώτο πακέτο Δυτικών κυρώσεων δεν απέτρεψε τη Ρωσία από το να εισβάλλει στην Ουκρανία, ο κλοιός όμως σφίγγει με τη νέα δέσμη κυρώσεων που υποτίθεται ότι θα καθηλώσουν τη ρωσική οικονομία.

Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ευρεία χρήση των κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία καθιστά πιο εύκολη από ποτέ την παράκαμψη των κυρώσεων.

Για την επιβολή των κυρώσεων αυτών οι ΗΠΑ και η ΕΕ βασίζονται στις τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να εντοπίζουν και να μπλοκάρουν τυχόν απαγορευμένες συναλλαγές.

Ωστόσο η αγορά κρυπτονομισμάτων λειτουργεί εκτός του τραπεζικού συστήματος, με τις συναλλαγές να καταγράφονται σε ένα δημόσιο μητρώο που ονομάζονται blockchain.

«Αν οι Ρώσοι το αποφασίσουν –και είμαι σίγουρος ότι ήδη το κάνουν- να αποφύγουν τη χρήση οποιουδήποτε νομίσματος εκτός από τα κρυπτονομίσματα, μπορούν ουσιαστικά να αποφύγουν όλες τις κυρώσεις» δήλωσε στο CNN ο Ρος Ντέλστον, ειδικός στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Δείτε επίσης: Live οι εξελίξεις στην Ουκρανία

To αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επίγνωση αυτού του προβλήματος: τον Οκτώβριο, αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι τα ψηφιακά νομίσματα «δυνητικά περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών κυρώσεων» επιτρέποντας συναλλαγές εκτός του κλασικού τραπεζικού συστήματος.

Σκοτεινός Ιστός

Η χρήση κρυπτονομισμάτων για παράνομες συναλλαγές είναι διαδεδομένη στην Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με την εταιρεία Chainanalysis, ιστότοποι του λεγόμενου Σκοτεινού Ιστού, μέσω των οποίων πωλούνται μεταξύ άλλων όπλα και ναρκωτικά, αγόρασαν το 2020 κρυπτονομίσματα αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως σε bitcoin.

Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού αντιστοιχεί στην μαύρη αγορά του Hydra, ρωσόφωνου δικτυακού τόπου που σύμφωνα με την Chainanalysis «είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά του Σκοτεινού Ιστού παγκοσμίως, καθώς αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 75% των παγκόσμιων εσόδων αυτών των αγορών το 2020».

Υπάρχουν όμως και εμπόδια: η διοχέτευση κεφαλαίων σε crypto μπορεί να είναι εύκολη, είναι όμως δύσκολο να χρησιμοποιήσει κανείς αυτά τα κρυπτονομίσματα για αγορές.

Η Ρωσία εξαρτάται για παράδειγμα από τις εισαγωγές τροφίμων. «Θα δεχτεί κανένας εξαγωγέας τροφίμων πληρωμές σε κρυπτονομίσματα με μεγάλες καθημερινές διακυμάνσεις; Ή θα προτιμήσει το αμερικανικό δολάριο, το αποθεματικό νόμισμα όλου του πλανήτη;» λέει ο Ντέλστον.

Δύσκολη έως αδύνατη θα ήταν και η αγοραπωλησία πετρελαίου, του οποίου οι τιμές εκφράζονται σε δολάριο, επισήμανε ο ερευνητής.

Εξόρυξη crypto

Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι να μειώσει η Ρωσία τις επιπτώσεις των κυρώσεων. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ακολουθήσει την τακτική του Ιράν, το οποίο είναι κι αυτό μεγάλος παραγωγός πετρελαίου και περιορίζεται εδώ και δεκαετίες από κυρώσεις που απαγορεύουν σε άλλες χώρες να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.

Όμως η Τεχεράνη βρήκε τελικά τρόπο να αντλεί έσοδα μέσω της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Elliptic.

To Ιράν διαθέτει πλεόνασμα ενέργειας την οποία δεν μπορεί να εξάγει, οπότε χρησιμοποιεί αυτό το πλεόνασμα για να τροφοδοτεί ενεργοβόρους υπολογιστές εξόρυξης bitcoin.

«Η διαδικασία εξόρυξης ουσιαστικά μετατρέπει την ενέργεια σε κρυπτονόμισμα» αναφέρει ο ιδρυτής της Elliptic Τομ Ρόμπινσον. «Οι εξορύκτες με βάση το Ιράν πληρώνονται απευθείας σε bitcoin, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμή των εισαγωγών».

Σύμφωνα με την Elliptic, οι εξορύκτες στο Ιράν αντιστοιχούν σήμερα γύρω στο 4,5% της παγκόσμιας εξόρυξης bitcoin, ποσοστό που μεταφράζεται σε ετήσια έσοδα σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.