Ακολουθώντας το παράδειγμα της Moderna, η γερμανική BioNTech διαβεβαίωσε ότι δεν θα αντιδράσει αν η Αφρική αντιγράψει το εμβόλιο mRNA κατά του κοροναϊού.

«Στόχος μας δεν είναι να εμποδίσουμε άλλους από το να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογίας μας. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η τεχνολογίας μας είναι διαθέσιμη σε όλες τις ηπείρους με όσο πιο ευρέως γίνεται» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNtech Ουγκούρ Σαχίν, απαντώντας σε ερώτηση του Reuters για το εάν η εταιρεία σκοπεύει να προσφύγει για τυχόν παραβίαση των πατεντών της στην Αφρική.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της νοτιοαφρικανικής φαρμακοβιομηχανίας Afrigen Biologics ότι συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκειμένου να αντιγράψει το εμβόλιο της Moderna χωρίς να έχει την άδεια της αμερικανικής εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Το εμβόλιο για την Όμικρον θα καθυστερήσει, λέει ο επικεφαλής της BioNTech

Το εμβόλιο της Moderna επελέγη λόγω της αφθονίας διαθέσιμων δεδομένων αλλά και λόγω της διαβεβαίωσης της αμερικανικής εταιρείας ότι δεν θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας της της όσο διαρκεί η πανδημία.

Η Moderna και η Pfizer, η οποία συνεργάστηκε με την BioNTech για το εμβόλιο Covid-19 είχαν απορρίψει αίτημα του ΠΟΥ να άρουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ωστόσο ο ΠΟΥ επέλεξε ομάδα φαρμακοβιομηχανιών σε φτωχότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Afrigen, προκειμένου να τους προσφέρει την τεχνογνωσία παρασκευής εμβολίων.

Η δήλωση του Ουγκούρ Σαχίν για τις πατέντες ήρθε μετά την ανακοίνωση της εταιρείας του ότι θα στείλει στην Αφρική αρθρωτές μονάδες παραγωγής για την παραγωγή του εμβολίου της.

Οι νέες μονάδες, αποτελούμενες από κοντέινερ στάνταρτ διαστάσεων, θα παίξουν κρίσιμο ρόλο προκειμένου να εκπληρώσει η BioNtech την υπόσχεσή της για παραδόσεις εμβολίων στη Ρουάντα, τη Νότια Αφρική, τη Σενεγάλη και την Αφρικανική Ένωση.

Μόλις το 10% των Αφρικανών έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα κατά της Covid-19, συγκριτικά με περίπου 70% στις ανεπτυγμένες χώρες.