Η επιχειρηματική δράση στην εποχή μας έχει ξεφύγει από τα εθνικά όρια μιας χώρας. Ενας επιτυχημένος επιχειρηματίας οφείλει να έχει ευρύτερες γνώσεις και πολυεπίπεδους οραματισμούς. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που θα συναντήσει δραστηριοποιούμενος σε ένα διεθνές επιχειρηματικό τοπίο πρέπει να του είναι  κατανοητά και να μπορεί να τα διαχειρισθεί. Οφείλει να μπορεί να αφοσιώνεται σε ζητήματα παγκόσμιας στρατηγικής, σε θέματα ρίσκου, φήμης, εταιρικής διπλωματίας και στην διεκπεραίωση επιχειρηματικών στόχων σε ανερχόμενες αγορές.

Διεθνή κέντρα ανωτάτης παιδείας προσπαθούν να προσελκύσουν νεώτερους επιχειρηματίες και δυναμικά στελέχη με ιδιαίτερα φροντισμένα προγράμματα που στοχεύουν στην εξειδίκευσή τους σε παρόμοια ακαδημαϊκά αλλά και πρακτικά προσανατολισμένα αντικείμενα. Σε πρόσφατη επαφή μου λχ με ένα αντίστοιχο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Δίπλωμα Υψηλού Επιπέδου Στελεχών σε Παγκόσμια Επιχειρηματικότητα – Executive Diploma in Global Business) με εντυπωσίασε το βάθος της θεματολογίας αλλά και η έμφαση στην λεπτομέρεια της αποκτώμενης εμπειρίας. Το πρόγραμμα αυτό, όπως και άλλα πολλών άλλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (όπως λχ το Executive Leadership πρόγραμμα της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ που είχα παρακολουθήσει), είναι έτσι δομημένα ώστε να ταιριάζουν στον ελάχιστα διαθέσιμο χρόνο των στελεχών επιχειρήσεων της εποχής μας. Διότι το πρόγραμμα αυτό της Οξφόρδης, όπως και άλλα αντίστοιχα άλλων Πανεπιστημίων, είναι μερικής παρακολούθησης  χωρισμένο σε τέσσαρις χρονικές ενότητες ώστε να ταιριάζει σε πολυάσχολους αλλά αυστηρών απαιτήσεων ενδιαφερόμενους.

Αυτό που έχει πραγματικά συναρπαστικό ενδιαφέρον είναι η θεματολογία που προσφέρεται. Διότι αποκαλύπτει πόσο σύνθετη είναι σήμερα η διεθνής επιχειρηματικότητα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει και το βάθος εξειδίκευσης που χρειάζεται. Τίποτα πλέον σήμερα δεν αφήνεται στην τύχη του. Η επιχειρηματική δράση απαιτεί λεπτομερή κατάρτιση και πολύπλευρη γνώση. Από ζητήματα γεωπολιτικής και εξοικείωσης με τις κουλτούρες άλλων λαών μέχρι την αντιμετώπιση γεωοικονομικών ρίσκων (σπάνια πια σήμερα μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί χρηματοδοτούν επενδύσεις εκτός εθνικών συνόρων δίχως την ύπαρξη μελετών πολιτικού ρίσκου). Η μελέτη επίσης της διακύμανσης αλλά και των αιτίων διαμόρφωσης των διεθνών τιμών και της πραγματικής αξίας προϊόντων, αποτελούν προϋπόθεση της όποιας επενδυτικής δράσης στο εξωτερικό.

Κοντολογής, οι ξένες επενδύσεις πλέον σήμερα δεν αποτελούν προϊόν ξαφνικής έμπνευσης κι’ εκμετάλλευσης κάποιας ιδέας. Είναι αποτέλεσμα συγκροτημένων μελετών και σχεδιασμών που λαμβάνουν υπ όψιν πολλαπλά ζητήματα κι εθνικά χαρακτηριστικά. Για χώρες λοιπόν που επιζητούν ξένες επενδύσεις είναι επιτακτική ανάγκη η κατανόηση τέτοιων εκτιμήσεων και μελετών ώστε με προσοχή να προλειαίνεται το έδαφος ώστε τα ρίσκα να συρρικνώνονται και οι δυσκολίες να εξομαλύνονται. Δεν μελετούν λοιπόν μόνο επιχειρηματικά στελέχη τέτοια προγράμματα εξειδίκευσης και κατάρτισης. Αλλά και υπεύθυνοι παράγοντες χωρών που φιλοδοξούν να κάνουν τις χώρες τους προορισμούς επενδυτικών δραστηριοτήτων.