Squid Game. Το Παιχνίδι του Καλαμαριού, το ξέρουμε όλοι, έτσι δεν είναι; Είναι μία κορεατική σειρά, η δημοφιλέστερη όλων των εποχών στο Netflix, που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο. Το Σάββατο, προχθές δηλαδή, χάζευα παρέα παιδιών, από 7 ως 10 ετών, να αναπαριστά ένα από τα παιχνίδια που έδειχνε η σειρά. Μία κούκλα τραγουδάει κορεάτικο σκοπό. Οσο διαρκεί το τραγούδι, τα παιδιά πρέπει να κινηθούν προς τη γραμμή τερματισμού. Οσο η κούκλα είναι σιωπηλή, πρέπει να μείνουν ακίνητα. Οποιος κινηθεί, χάνει. Στη σειρά τρώει μία σφαίρα στο κεφάλι. Απλό και κατανοητό. Τα παιδιά παίζουν την κορεάτικη παραλλαγή ενός παιχνιδιού που, υπό διαφορετικές εκδοχές, υπάρχει σε πολλές χώρες. Ομως εγώ έπαθα ένα μικρό σοκ. Διότι διαπίστωσα ότι τα παιδάκια ήξεραν το τραγουδάκι στα κορεάτικα.

Υποθέτω ότι αντίστοιχο σοκ υφίσταντο οι γονείς ή οι παππούδες της δικής μου γενιάς όταν μας άκουγαν να βάζουμε στο παιχνίδι αμερικανιές που ξεσηκώναμε από το σινεμά. Εμείς «τρέξαμε» την πρώτη έκδοση της παγκοσμιοποίησης, τα παιδιά μας δουλεύουν με την επικαιροποιημένη. Ωστόσο πιστεύω ότι αν έβαζες τη δική μου γενιά να παπαγαλίσει κάτι στα κορεάτικα, θα δυσκολευόταν πολύ περισσότερο από όσο παιδεύονται οι σημερινοί πιτσιρικάδες – δεν ξέρω καν αν ζορίζονται. Και σκέφτομαι ότι μέσα σε μία γενιά έχουμε μία εξέλιξη που, ενδεχομένως, εκτός από πολιτισμική, είναι και «βιολογική». Οσοι έχετε μικρά παιδιά, σκεφτείτε ότι ο όγκος της πληροφορίας που προσλαμβάνουν σε ένα Σαββατοκύριακο ίσως και να αντιστοιχεί στην πληροφορία που παίρνατε εσείς σε ένα μήνα. Μην ασχολείστε με τα περί βίας και τεράτων που ξεπετάγονται από το περιεχόμενο που καταναλώνουν. Εστιάστε μόνο στον όγκο της πληροφορίας. Αυτός ο όγκος δημιουργεί μία ανισορροπία, δεν καθιστά ομαλή την εξέλιξη και τη διαφορά ανάμεσα στις γενιές. Παλαιότερα μιλούσαμε για χάσμα. Τώρα είναι πιο δόκιμο να μιλάμε για άβυσσο, για εντελώς διαφορετικούς κόσμους με σοβαρές δυσκολίες στην επικοινωνία. Και σκέφτομαι ότι όσοι από τη γενιά μου δουν εγγόνια, θα έχουν απαντήσει και σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας. Θα έρθουν σε επαφή με εξωγήινους.

Δίπλωμα και ταυτότητα στο κινητό

Οι περισσότεροι θα προσπεράσετε αδιάφορα αυτό που θα διαβάσετε. Ελπίζω ότι δεν θα το κάνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Σήμερα μπορείτε να «φορτώσετε» τις πιστωτικές σας κάρτες στο «πορτοφόλι» του κινητού και να πληρώνετε φέροντας σε επαφή τη συσκευή με το τερματικό POS. Απλό και εύχρηστο. Πρακτικά δεν χρειάζεσαι χρήματα ή κάρτες όταν βγαίνεις από το σπίτι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι και το πιστοποιητικό εμβολιασμού προκειμένου να εμφανίζεται και να διαβάζεται εύκολα. Ε, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δοθεί η δυνατότητα για φόρτωση στο «πορτοφόλι» της άδειας οδήγησης νέου τύπου. Ακόμα και τα στοιχεία που είναι στο Τaxisnet, μπορούν να εμφανιστούν ως ένα είδος ταυτότητας. Γίνεται γρήγορα και κάνει τη ζωή ακόμα πιο εύκολη.

Τι τηλεθέαση θα κάνουν;

Σήμερα στις 10 το βράδυ στην ΕΡΤ έχει τηλεμαχία ανάμεσα στους υποψηφίους αρχηγούς του ΚΙΝΑΛ, εκτός του Γιώργου Παπανδρέου. Την ίδια ώρα στα άλλα κανάλια θα παίζουν ελιές, σασμοί και μέλισσες. Κοινώς έβαλαν το debate σε μία καλή ημέρα, τη Δευτέρα ο κόσμος μένει σπίτι, αλλά τη χειρότερη δυνατή ώρα. Οχι πως δεν έχει και το debate ελπίδες. Ο Λοβέρδος μπορεί να σου σπαράξει την καρδιά, ο Ανδρουλάκης να σου θυμίσει τον καθηγητή από το La Casa de Papel, ο Γερουλάνος να σου βγάλει κάτι από γόη, ο Χρηστίδης να σε πάει προς ζεν πρεμιέ και ο Καστανίδης  προς τον καλόκαρδο θείο. Για αυτό και αξίζει να δούμε τι τηλεθέαση θα πιάσουν όλοι αυτοί. Μπορεί το νούμερο να μας πει περισσότερα από αυτά που λένε οι δημοσκοπήσεις.