Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειες για εξάλειψη του κοροναϊού, εν μέσω της επέλασης του στελέχου Δέλτα, και θα μάθει πλέον να ζει με την απειλή προσπαθώντας μόνο να περιορίσει τα κρούσματα.

Η Νέα Ζηλανδία ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες που κατάφερε να μηδενίσει τα κρούσματα το 2020 και παρέμεινε σχεδόν απαλλαγμένη από Covid-19 μέχρι την άφιξη του στελέχους Δέλτα στα μέσα του φετινού Αυγούστου.

«Με την επιδημία του Δέλτα, η επιστροφή σε μηδενικά κρούσματα είναι εξαιρετικά δύσκολη» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντεν, ανακοινώνοντας την αλλαγή στρατηγικής σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι μια αλλαγή στην προσέγγισή μας που ούτως ή άλλως θα εφαρμόζαμε κάποια στιγμή. Η επιδημία Δέλτα επιτάχυνε αυτή τη μετάβαση. Τα εμβόλια θα την υποστηρίξουν» είπε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το lockdown που κρατάει κλεισμένους τους 1,7 εκατομμύρια κατοίκους του Όκλαντ, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, θα καταργηθεί σταδιακά σε φάσεις.

Από την Τετάρτη θα επιτρέπονται οι συναντήσεις έως και 10 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και οι εκδρομές σε παραλίες και πάρκα.

Μέχρι πρόσφατα, η κυβέρνηση δήλωνε ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα αίρονταν όταν εμβολιαζόταν το 90% του πληθυσμού.

Ωστόσο το ποσοστό παραμένει στο χαμηλό επίπεδο του 48%.

Τη Δευτέρα η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε 29 νέα κρούσματα κοροναϊού, ανεβάζοντας το σύνολο στα 1.357. Τα περισσότερα εντοπίζονται στο Όκλαντ, το οποίο παραμένει σε lockdown για σχεδόν 50 ημέρες.

«Είναι ξεκάθαρο ότι μια μακρά περίοδος αυστηρών περιορισμών δεν θα μας επιτρέψει να φτάσουμε τα μηδέν κρούσματα» είπε η Άρντεν. «Δεν πειράζει όμως […] η στρατηγική εξάλειψης ήταν σημαντική επειδή τότε δεν είχαμε εμβόλια. Τώρα όμως έχουμε, οπότε μπορούμε να αρχίσουμε να αλλάζουμε πρακτικές».

Η ανακοίνωση όμως προκάλεσε αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Η Τζασίντα Άρντεν δεν έχει απαντήσεις για προβλήματα που η ίδια και η κυβέρνησή της μας διαβεβαίωναν ότι βρίσκονται υπό έλεγχο» δήλωσε η Τζούντιθ Κόλινς, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος.

Ακόμα και οι Πράσινοι, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τους Εργατικούς της Άρντεν, προειδοποίησαν για επιπτώσεις στα παιδιά και τις ευάλωτες κοινότητες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο