Παρά τα βήματα προόδου που κάνουμε σε σχέση με την ισότητα των φύλων και τη σεξουαλική ελευθερία, δεν έχουμε αποτινάξει ακόμη τα στεγανά μας.

Κι έτσι, όταν φανταζόμαστε ποιοι άνδρες απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ, ενδεχομένως πλάθουμε εικόνες επιβητόρων με κτηνώδη δύναμη, ενώ αντιθέτως φανταζόμαστε τις γυναίκες να έρχονται σε οργασμό όταν αισθάνονται μεγαλύτερη  συναισθηματική ασφάλεια.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, και οι μεν και οι δε θέλουμε πάνω-κάτω τα ίδια πράγματα και φτάνουμε στην απόλαυση από πολύ κοινές διαδρομές.

Στο τελευταίο συνηγορεί και πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής τη διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για την Εικόνα του Σώματος του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, Βιρτζίνια Ράμσεβερ Γουίντερ.

Και αυτό γιατί οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που απολάμβαναν περισσότερο το σεξ μοιράζονταν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη θετική αυτο-εικόνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, άνδρες και γυναίκες που είχαν προφίλ σε εφαρμογές γνωριμιών, όπως το Tinder, το Grindr κ.ά. και είχαν αναζητήσει σύντροφο τις τελευταίες 30 ημέρες πριν τη μελέτη μελετήθηκαν για να προσδιοριστεί μέσα από διάφορες καθιερωμένες κλίμακες τόσο η ύπαρξη ή όχι σεξουαλικών δυσλειτουργιών, όσο και η απόλαυση από το σεξ  και η εικόνα του κάθε συμμετέχοντα για το σώμα του.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Body Image η επίκουρη καθηγήτρια ανέλουσε τη σχέση ανάμεσα στην εικόνα των συμμετεχόντων για το σώμα τους και την απόλαυση που αντλούσαν από ευκαιριακές σεξουαλικές επαφές με άτομα που γνώριζαν ελάχιστα ή καθόλου.

Ως επαφή δεν αντιμετωπίστηκε μόνο η διείσδυση, αλλά και τα προκαταρκτικα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρνητική  εικόνα των συμμετεχόντων για το σώμα τους σχετιζόταν με την εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών κατά τις περιστασιακές σεξουαλικές επαφές, ενώ αντιθέτως η θετική εικόνα μεταφραζόταν και σε αυξημένη ευχαρίστηση από το σεξ.

Και μπορεί με την πρώτη ματιά το αποτέλεσμα να μοιάζει αρκετά αναμενόμενο, όμως έχει ενδιαφέρον το πόσο μικρές εμφανίζονται οι διαφορές μεταξυ των φύλων.

Μάλιστα, η Ράμσεβερ Γουίντερ σημείωσε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες γύρω από τις περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις σε σύνδεση με την αυτο-εικόνα των συμμετεχόντων για το σώμα τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντές ανεξαρτήτως φύλου, με το 62% των γυναικών και το 43% των ανδρών να δηλώνουν ετεροφυλόφιλοι και τους υπόλοιπους να εντάσσονται με τον ένα ή τον  άλλο τρόπο στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.