Η Κίνα ενέκρινε την Παρασκευή εκτενή νόμο προκειμένου να αποτρέψει την καταχρηστική συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων από τους ψηφιακούς κολοσσούς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των αρχών τους τελευταίους μήνες.

Η νομοθετική παρέμβαση έρχεται ως αντίδραση στην αναζωπύρωση των απατών στο διαδίκτυο, αλλά κυρίως στην αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών για τις διαρροές δεδομένων.

Βάσει του νέου νόμου, τον οποίο ψήφισε η Διαρκής Επιτροπή του κινεζικού κοινοβουλίου, δημόσιες και ιδιωτικές εταιρίες θα πρέπει να μειώσουν τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων, τα οποία θα μπορούν να συλλέγονται μόνο με τη συγκατάθεση των χρηστών. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να «επαναφέρουν στην τάξ» τεχνολογικές εταιρίες όπως η Didi (κράτηση οχημάτων με οδηγό) ή η Tencent (βιντεοπαιχνίδια) που έχουν τεθεί στο στόχαστρο τους τελευταίους μήνες για καταχρηστική συγκέντρωση δεδομένων.

Ο νόμος έχει στόχο να αποτρέψει «τη χρήση προσωπικών δεδομένων για τη δημιουργία προφίλ των χρηστών» είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Αναμένεται επίσης να καταπολεμήσει την «αλγοριθμική διακριτική μεταχείριση», μια συνήθη πρακτική των επιχειρήσεων ηλεκτρονικών πωλήσεων, οι οποίες εμφανίζουν διαφορετικές τιμές για την ίδια υπηρεσία ανάλογα με το ιστορικό αγορών κάθε χρήστη.

Ο νέος νόμος είναι εμπνευσμένος από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το νέο κινεζικό σύστημα στον τομέα της ιδιωτικής ζωής είναι ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο» δήλωσε στο AFP η Κέντρα Σέφερ, ειδική στις νέες τεχνολογίες του γραφείου Trivium China.

«Με το κείμενο αυτό, η Κίνα δεν κοιτάζει βραχυπρόθεσμα» αλλά «επιδιώκει να θέσει τις βάσεις της ψηφιακής οικονομίας για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια» υπογραμμίζει.

Μπλόκο στην εξαγωγή δεδομένων

Μεταξύ άλλων διατάξεων, το νομοσχέδιο αναφέρει πως οι προσωπικές πληροφορίες των Κινέζων πολιτών δεν μπορούν να διαβιβαστούν προς χώρες που εφαρμόζουν κατώτερα στάνταρ προστασίας.

Πρόκειται για μια απαγόρευση που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ξένες εταιρίες.

«Μπορεί να αποτελέσει μια γεωπολιτική σπαζοκεφαλιά, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, δεν έχουν εθνικό νόμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα διαδικτυακά δεδομένα» εκτιμά η Σέφερ.

Πράγματι, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν a priori να μεταφέρουν δεδομένα προς την αμερικανική επικράτεια και θα πρέπει να στραφούν σε άλλες χώρες.

Σε περίπτωση μη τήρησης των νέων κανόνων, οι εταιρίες κινδυνεύουν με πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν τα 50 εκατομμύρια γουάν (6,6 εκατ. ευρώ) ή και το 5% του ετήσιου τζίρου τους.

Για τις πιο σοβαρές παραβάσεις, οι αρχές θα μπορούν να αφαιρούν τις άδειες επιχειρήσεων, ακόμη και να τις αναγκάσουν να κλείσουν οριστικά.

Ο νόμος εκτιμά πως ευαίσθητες πληροφορίες όπως η εθνότητα, η θρησκεία ή ο εντοπισμός ενός ατόμου, μπορεί να οδηγήσουν σε  «διακριτική μεταχείριση» και να «απειλήσουν την ασφάλεια» των πολιτών.

Η νομοθεσία ωστόσο δεν καλύπτει το κράτος, το οποίο μπορεί να συνεχίσει να συγκεντρώνει δεδομένα –για παράδειγμα για τον εντοπισμό διαφωνούντων και την παρακολούθηση μειονοτήτων όπως οι Ουιγούροι.

Οι κινεζικές πόλεις διαθέτουν ήδη κάμερες επιτήρησης, πολλές από τις οποίες είναι εξοπλισμένες με σύστημα αναγνώρισης προσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr