Κλιμακώνεται η γερμανική ανησυχία για την παραλλαγή Δέλτα του νέου κοροναϊού, με την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να συνεχίζει να επιδιώκει μία ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση απέναντι σε εισερχόμενα άτομα από χώρες με μεγάλη διάδοση μεταλλάξεων.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η Γερμανία, με τη στήριξη της Γαλλίας, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προειδοποίησαν ευθέως τα κράτη – μέλη που δέχονται χωρίς ελέγχους Βρετανούς πολίτες και πολίτες άλλων τρίτων χωρών όπου εντοπίζεται η παραλλαγή «Δέλτα», ότι μπορεί να επιβάλουν υποχρεωτικές περιόδους καραντίνας στους δικούς τους πολίτες κατά την επιστροφή στη χώρα τους. Δηλαδή, τα μεσογειακά κράτη θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε Βρετανούς ή σε Γερμανούς και Γάλλους τουρίστες.

Ωστόσο, η γερμανογαλλική πρόταση δεν «πέρασε». Γι’ αυτό, εξάλλου, η καγκελάριος Μέρκελ τα είχε… «ψάλει» στην πορτογαλική κυβέρνηση που, όντας στην «πράσινη» βρετανική λίστα, άνοιξε τις πύλες της για τους Βρετανούς τουρίστες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τώρα αύξηση κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα και να ετοιμάζεται για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Η Μέρκελ είχε αναφερθεί, όμως, και στην τακτική που ακολουθεί η χώρα μας σε σχέση με τους τουρίστες από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δέχεται τους εμβολιασμένους χωρίς να λαμβάνει μέτρα, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο Sputnik-V δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Τελικά, η Πορτογαλία αποφάσισε την επιβολή καραντίνας δύο εβδομάδων για τους ανεμβολίαστους Βρετανούς, ενώ η Ελλάδα αποφάσισε να υποχρεούνται σε τεστ και οι εμβολιασμένοι Ρώσοι τουρίστες.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει αργότερα σε ερώτηση της Deutsche Welle, σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει μέτρα για όσους έρχονται στη Γερμανία από χώρες όπως η Ελλάδα, που δεν έχουν τόσο αυστηρούς κανονισμούς για εισερχόμενους από τη Μ. Βρετανία.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην Ελλάδα, επεσήμανε αυτά που είχε δηλώσει η καγκελάριος μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες – ότι σε συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την είχε διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι «ευαίσθητη» σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Επίσης, την είχε διαβεβαιώσει ότι εισερχόμενοι στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι με παρασκευάσματα που δεν είναι αναγνωρισμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως το ρωσικό Sputnik, θα υποστούν σε «επιπλέον ελέγχους και τεστ».