Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ιατρική κοινότητα φαίνεται πως αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα ιατρικής φύσης, με την ερώτηση «μπορεί αυτό να επιλυθεί βάζοντας κάτι στον πρωκτό»; 

Πάρτε, για παράδειγμα, τα κλύσματα καπνού, με τα οποία οι γιατροί του 18ου αιώνα επιχειρούσαν να επαναφέρουν στη ζωή, θύματα πνιγμού, φυσώντας μέσω ενός σωλήνα, καπνό στο ορθό των θυμάτων.

Παρά την σαφή ματαιότητα της επιχείρησης διάσωσης, η εν λόγω πρακτική ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και τα σετ κλύσματος, πλημμύριζαν τον Τάμεση σαν σωσίβια, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε τελευταία σκηνή ταπείνωσης.

Η παράδοξη αυτή «διάσωση» κάπου μετά το 1800, έγινε εμφανές ότι δεν είχε κανένα αποτέλεσμα – δεδομένου ότι ο πρωκτός δεν είναι πραγματικά συνδεδεμένος με τους πνεύμονες.

Ωστόσο οι γιατροί δεν είχαν τελειώσει με τους πειραματισμούς τους στην περιοχή του πρωκτού.

Τα Ideal Rectal Dilators του Dr Young, που δημιουργήθηκαν την δεκαετία του 1890, δεν διατέθηκαν στην αγορά ως sex toys,  αλλά ως σοβαρό ιατρικό εργαλείο – και είμαστε σίγουροι ότι χρησιμοποιήθηκαν ως τέτοια.

Οι οδηγίες συνιστούσαν στους χρήστες να ξεκινήσουν με τις μικρότερες πρωκτικές σφήνες και να δουλέψουν σιγά-σιγά το δρόμο προς μεγαλύτερα μεγέθη.

«Πρώτα τοποθετήστε την πρωκτική σφήνα σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια λιπάνετε την σφήνα με βαζελίνη και ενώ βρίσκεστε σε θέση οκλαδόν – ή ενώ ξαπλώνετε στο με τα γόνατα στο πλάι – εισάγετε απαλά την σφήνα στον πρωκτό σας και συνεχίστε φτάνοντας όσο πιο βαθιά μπορείτε» διαβάζει κανείς στις οδηγίες.

«Κρατήστε την σφήνα μέσα σας μέχρι οι πρωκτικοί μύες να κλείσουν και να τον κρατήσουν. Καθίστε ή ξαπλώστε και αφήστε την να μείνει σε αυτή τη θέση για μισή ώρα ή μια ώρα για καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμα και με δέκα λεπτά, θα πετύχετε πολλά».

«Όταν είστε έτοιμοι να μεταβείτε στο επόμενο μεγαλύτερο μέγεθος, είναι καλύτερο πρώτα να χρησιμοποιήσετε για λίγα λεπτά το ίδιο μέγεθος που χρησιμοποιήσατε  πριν, εισάγοντας και αποσύροντάς το αρκετές φορές. Αυτό είναι πολύ ευεργετικό και δεν πρέπει να παραβλέπεται».

Η συσκευασία σημείωσε επίσης ότι οι δημιουργίες του Dr. Young δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα κάτω των 8 ετών, χωρίς επίβλεψη γιατρού.

Ο Dr. Young παραδέχτηκε ότι οι άνθρωποι συχνά πανικοβάλλονταν όταν στην θέα της μεγαλύτερης πρωκτικής σφήνας (3,8 εκατοστά), τους διαβεβαίωνε ότι με την κατάλληλη εξάσκηση θα μπορούσαν να την φιλοξενήσουν μέσα τους.

Κάποια στοιχεία πίσω από τη θεωρία αυτής της πρακτικής είχαν νόημα, ή τουλάχιστον δεν ήταν εντελώς παράλογη.

Για παράδειγμα,  τα Ideal Rectal Dilators του Dr Young υποσχόντουσαν καλύτερη λειτουργία του παχέος εντέρου «ενισχύοντας και τονώνοντας τους μυς που ελέγχουν την αφόδευση» και διατέθηκαν στην αγορά, κυρίως για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Οι πελάτες που το χρησιμοποιούσαν για αυτό το σκοπό φαινόταν ικανοποιημένοι, συμπεριλαμβανομένων των Reverand Cook και S.F Loughborough, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα πουλούσαν τις σφήνες τους, για οποιαδήποτε τιμή κάτω από 100$ και 10.000$ αντίστοιχα.

Στη συνέχεια ωστόσο τα πράγματα κάπως ξέφυγαν…

Όπως αναφέρει το iflscience ο Dr. Young υποστήριζε ότι τα προϊόντα του βοηθούσαν στην ποιότητα του ύπνου, θα μπορούσαν να ανακουφίσει την δυσάρεστη αναπνοή και τις κακή γεύση στο στόμα, το θαμπό δέρμα, την ακμή, την αναιμία, την αϋπνία, την ανορεξία, τους πονοκεφάλους, τη διάρροια, τις αιμορροΐδες, τον μετεωρισμό, την δυσπεψία, τη νευρικότητα, και τα κρύα άκρα.

Οι ισχυρισμοί απείχαν φυσικά χιλιόμετρα από την ιατρική αλήθεια, όπως θα επιβεβαίωνε λίγο αργότερα και στο δικαστήριο, όπου έφτασε τελικά η υπόθεση.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αποφάσισε ότι όχι μόνο οι ισχυρισμοί του Dr. Young  δεν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία, αλλά ότι τα προϊόντα «είναι επικίνδυνα για την υγεία όταν χρησιμοποιούνται με τη συχνότητα και την διάρκεια που ορίζονται, συνιστώνται ή προτείνονται στις οδηγίες χρήσεως».

Κάπως έτσι τα Ideal Rectal Dilators του Dr Young αποφασίστηκε να καταστραφούν, πριν καν αποκαλυφθεί ότι ο Dr. Young, σχεδιάζει σχετική δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό, ότι τα προϊόντα του θα ήταν αποτελεσματικά στη θεραπεία της σχιζοφρένειας….