Στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της άρσης της πατέντας των εμβολίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει επί της ιδέας παραίτησης εμπορικών πνευματικών δικαιωμάτων σε πατέντες εμβολίων, με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών στον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά υποστηρίζει το λεγόμενο «τρίτο δρόμο» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Στην ανάρτησή του, διευκρινίζει τα εξής: η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως να αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια που παρεμποδίζουν τον παγκόσμιο αγώνα κατά της COVID-19. Όλες οι χώρες πρέπει να επιτρέπουν την εξαγωγή και να αποφεύγουν να διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Πρέπει να αναπτύξουμε παγκόσμια παραγωγική ικανότητα, με οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ για αναπτυσσόμενους εταίρους», σημειώνει.
Τονίζει επίσης ότι «οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Πόρτο θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας της παραίτησης επί των εμπορικών πνευματικών δικαιωμάτων (TRIPS – Trade Related Intellectual Property Rights)».  Όπως σημειώνει «η ΕΕ υποστηρίζει τον τρίτο δρόμο που προωθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΕ, για το πώς να προσφερθούν εμβόλια στην παγκόσμια κοινότητα. Η πολυμερής συνεργασία είναι το κλειδί: η Συνθήκη Πανδημίας με τον ΠΟΥ θα ήταν ένα ισχυρό εργαλείο», καταλήγει.

Μακρόν: «Ναι» στην πρόταση Μπάιντεν, αλλά προτεραιότητα η δωρεά εμβολίων στους φτωχούς

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συμπαρατάσσεται με τον Τζο Μπάιντεν και στηρίζει το διαμοιρασμό της πολύτιμης τεχνολογίας πίσω από τα εμβόλια για την COVID-19. Ωστόσο, ο Μακρόν επιμένει επίσης ότι άμεση προτεραιότητα για τις πλουσιότερες χώρες πρέπει να αποτελεί η δωρεά περισσότερων δόσεων εμβολίων στις φτωχές χώρες.

Μιλώντας κατά την επίσκεψή του σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε ότι υποστηρίζει «απολύτως» το άνοιγμα της πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορά στα εμβόλια για τον κοροναϊό. Ο Μακρόν δήλωσε ότι «προφανώς» πρέπει να καταστήσουμε τα εμβόλια ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι, ακόμα και εάν οι πατέντες αρθούν, οι φαρμακευτικές εταιρείες σε μέρη όπως η Αφρική δεν είναι προς το παρόν εξοπλισμένες για να φτιάξουν εμβόλια και ότι οι δωρεές δόσεων θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η ΕΕ ηγείται της προσπάθειας για δωρεά εμβολίων και κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να κάνουν το ίδιο.

Σημείωσε ότι «η Ευρώπη είναι η πιο γενναιόδωρη ήπειρος σε όλο τον κόσμο», αφού έχει εξάγει 45 εκατομμύρια δόσεων και εξέφρασε την ελπίδα «οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί και άλλοι να ακολουθήσουν». Πρόσθεσε τέλος ότι «βραχυπρόθεσμα, αυτό θα μας επιτρέψει να εμβολιαστούμε».

«Ανοιχτό» σε συζήτηση για τις πατέντες δηλώνει και το Βερολίνο

Η Γερμανία είναι «ανοικτή σε μια συζήτηση» για το θέμα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19, την οποία υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

«Είναι μία συζήτηση, στην οποία είμαστε ανοικτοί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χάικο Μάας, ο οποίος πρόσθεσε πως «είναι μία ερώτηση, την οποία οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας, γιατί έχει σχέση με το τέλος αυτής της πανδημίας».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, είπε πως οι χώρες όπου παράγονται τα εμβόλια οφείλουν να είναι έτοιμες «να τα εξάγουν επίσης προς τις άλλες».

«Θα είμαστε ευτυχείς, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα επίσης έτοιμες», να το κάνουν, πρόσθεσε, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται τους τελευταίους μήνες να εξάγουν δόσεις που παρήχθησαν στις ΗΠΑ.