Την συνέχιση της χορήγησης ενισχύσεων σε όσος δικαιούχους της Εξισωτικής Αποζημίωσης αποκλείονταν από την οριοθέτηση του 2019, προβλέπει η δεύτερη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα», που υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου. Στόχος του Μέτρου 13 είναι η ενίσχυση ετησίως των γεωργών των ορεινών περιοχών και άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, προκειμένου να αποζημιωθούν για το σύνολο των προσθέτων δαπανών και την απώλεια εισοδήματος που σχετίζονται με τα μειονεκτήματα της γεωργικής παραγωγής στις εν λόγω περιοχές.

Συγκεκριμένα, στους δικαιούχους των περιοχών του υπομέτρου 13.2, που με την νέα οριοθέτηση του 2019 δεν περιλαμβάνονταν στους ενισχυόμενους, λόγω φυσικών ή ειδικών μειονεκτημάτων,  θα συνεχισθεί  η χορήγηση  ενισχύσεων.  Η ετήσια ενίσχυση καθορίζεται στα 25 ευρώ ανά εκτάριο τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, και προβλέπεται  καταβολή ποσού περίπου 6.000.000 ευρώ ανά έτος.

Επιπροσθέτως, με τη συγκεκριμένη τροποποίηση από το έτος 2021, στις περιοχές με ειδικούς περιορισμούς συμπεριλαμβάνονται και οι απολιγνιτοποιημένες περιοχές των Π.Ε. Κοζάνης, Γρεβενών και Αρκαδίας, όπου η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά, και αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης των γεωργικών γαιών.

Από  τη μεταβολή αυτή, υπολογίζεται ότι ο μέγιστος αριθμός εκταρίων που δύναται να ενταχθούν στο Υπομέτρο 13.3 μπορεί να είναι 17.700 εκτάρια και η ενίσχυση θα ανέλθει στο ύψος των 1.400.000 ευρώ.