Άτομα στην Αγγλία που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer, δημιουργούν ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων, δήλωσαν ερευνητές την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη στα εμβόλια ήταν υψηλή.

Αποτελεσματικότητα εμβολίου

Μια έρευνα του Imperial College London έδειξε ότι το 87,9% των ατόμων άνω των 80 ετών ήταν θετικά για αντισώματα μετά από δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech, αυξάνοντας το ποσοστό σε 95,5% για όσους ήταν κάτω των 60 ετών και 100% σε αυτούς κάτω των 30 ετών.

«Παρόλο που υπάρχει κάποια σχετική θετικότητα με την ηλικία, σε όλες τις ηλικίες, έχουμε πολύ καλή ανταπόκριση στις δύο δόσεις του εμβολίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Paul Elliott, Πρόεδρος Επιδημιολογίας και Ιατρικής Δημόσιας Υγείας, στο Imperial College London.

Τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας της ανοσίας, με τα εμβόλια να αποδεικνύεται επίσης ότι δημιουργούν ισχυρή προστασία των Τ-κυττάρων.

Σχεδόν το 95% των κάτω των 30 ετών ήταν θετικό για αντισώματα 21 ημέρες μετά από μία δόση, αλλά αυτό μειώθηκε σε παλαιότερες ομάδες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 34,7% των 80 ετών και άνω παρήγαγε αποκρίσεις αντισωμάτων από μία δόση εμβολίου Pfizer, αλλά η Μικτή Επιτροπή Βρετανίας για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση (JCVI) έχει προηγουμένως βρει υψηλή προστασία από το εμβόλιο της Pfizer μετά από μία δόση, ακόμα και όταν τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι πιο χαμηλά.

Η Βρετανία έχει επεκτείνει το χάσμα μεταξύ των δόσεων σε 12 εβδομάδες, παρόλο που η Pfizer έχει προειδοποιήσει ότι έχει μόνο δεδομένα για κλινική αποτελεσματικότητα με διαφορά τριών εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.

Πάνω από 154.000 συμμετέχοντες, πήραν μέρος στη μελέτη παρακολούθησης του Imperial για αντισώματα COVID-19, η οποία παρακολουθεί τα επίπεδα αντισωμάτων από τη φυσική μόλυνση καθώς και μεταξύ των εμβολιασμένων, μεταξύ 26 Ιανουαρίου και 8 Φεβρουαρίου.

Η έρευνα εξέτασε επίσης την εμπιστοσύνη στα εμβόλια και έδειξε ότι ήταν υψηλή, με το 92% να έχει αποδεχτεί ή σχεδιάζει να αποδεχτεί μια προσφορά εμβολίου, αν και η εμπιστοσύνη ήταν χαμηλότερη μεταξύ των μαύρων κοινοτήτων, η οποία μειώθηκε στο 72,5%.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr