Ακολουθώντας τα βήματα της Αυστραλίας, ενώσεις εκδοτών στην Ευρώπη παρουσίασαν σχέδιο που θα υποχρέωνε τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες να πληρώνουν για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που αναδημοσιεύουν στις υπηρεσίες τους.

Τέσσερις ενώσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συνεργάστηκαν με τη Microsoft για την παρουσίαση του σχεδίου, το οποίο αφορά το ειδησεογραφικό περιεχόμενο σε διαδικτυακές εταιρείες με «δεσπόζουσα θέση στην αγορά» -ένας νομικός όρος που καλύπτει εταιρείες όπως η Google και η Facebook.΄

Όπως αναφέρει το Associated Press, η πρωτοβουλία Microsoft-MME θα «αντλήσει έμπνευση» από την πρόταση νόμου που συζητείται στην Αυστραλία για την αποζημίωση των εκδοτών των οποίων το περιεχόμενο αναδημοσιεύεται από τις Big Tech. To νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων σύστημα διαιτησίας για την επίλυση διαφωνιών στις διαπραγματεύσεις των εκδοτών με τις εταιρείες του Διαδικτύου για το ύψος των αποζημιώσεων.

Δείτε επίσης: Ανάλυση – Πώς φτάσαμε στον πόλεμο της Facebook με την Αυστραλία

Ενόψει της ψηφοφορίας για το σχέδιο νόμου στο αυστραλιανό κοινοβούλιο, η Google έσπευσε να συνάψει συμφωνίες με μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις της χώρας όπως ο όμιλος του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Η Facebook, αντίθετα, προτίμησε να αφαιρέσει από τις υπηρεσίες της όλο το ειδησεογραφικό περιεχόμενο.

Η Microsoft είχε σταθεί εξαρχής στο πλευρό της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Την Δευτέρα, ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Σάιμον Μπέρμιγχαμ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στο νομοσχέδιο.

«Δεν είναι δυνατό να μην μπορεί να κάνει η Facebook αυτό που ήδη έκανε η Google» είπε ο υπουργός σύμφωνα με το Reuters.

Σκέψεις για ανάλογες παρεμβάσεις συζητούνται επίσης στον Καναδά και τη Βρετανία.