H Ai-Da είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ-καλλιτέχνης στον κόσμο. Το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019 και τώρα ετοιμάζεται για την πρώτη του μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Ντιζάιν του Λονδίνου τον ερχόμενο Μάιο.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «selfies» που έχει δημιουργήσει το ρομπότ –ή έχει προγραμματιστεί να δημιουργήσει.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «η Ai-Da είναι μια σύνθετη προσωπικότητα που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τεχνητών νοημοσύνων και προγραμμάτων, ρομποτική, σιλικόνη και ανθρώπινες επιρροές».

Η Ai-Da πήρε το όνομά της από την Ada Lovelace, την πρωτοπόρο μαθηματικό του 19ου αιώνα. Η τελευταία είναι γνωστή για το έργο που άφησε σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή του Τσαρλς Μπάμπατζ. Η συνεισφορά της αυτή θεωρείται σήμερα από τους ιστορικούς ως το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστών.

Και πως είναι λοιπόν η Ai-Da; «Μυστηριώδη μάτια στο χρώμα του φουντουκιού, υπέροχα χείλη- γεμάτα και πρησμένα, σαν καναπές»- κάπως έτσι την είχε περιγράψει ένας κριτικός τέχνης πριν λίγο καιρό προκαλώντας ανάμεικτα σχόλια.

Το σώμα και το πρόσωπο της Ai-Da έχουν διαμορφωθεί με το πρότυπο μιας νεαρής γυναίκας, αλλά τα ρομποτικά της χέρια θυμίζουν περισσότερο Terminator.

Η ίδια έχει κάνει και στο παρελθόν έκθεση ζωγραφικής, μικρότερης κλίμακας όμως, στο «Barn» στο Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το ρομπότ μπορεί να ολοκληρώσει ένα έργο της μέσα σε δύο ώρες. Μπορεί να σκιτσάρει ένα πορτρέτο εξ όψεως, να συνθέσει έναν πίνακα αφηρημένης τέχνης, ενώ δεν διστάζει να δοκιμαστεί και στη γλυπτική.

Το βασικό γνώρισμα της είναι πως είναι σε θέση να διδάξει μόνη της καινούρια πράγματα στον εαυτό της και έτσι να δημιουργεί ολοένα πιο πολύπλοκα έργα.