Ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού υπόσχεται «σημαντική επιβράδυνση» της πανδημίας σύμφωνα με μελέτη «ορόσημο» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για το εμβόλιο που ανέπτυξε σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Μέχρι σήμερα παρέμενε ασαφές αν τα εμβόλια φρενάρουν την εξάπλωση του ιού, ή αν απλώς εμποδίζουν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Τα νέα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι το εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση κατά 67%.

Πιο μετά η δεύτερη δόση

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμα ελεγχθεί και είναι διαθέσιμη ως προδημοσίευση στον δικτυακό τόπο του Lancet, δείχνει ακόμα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο αποτελεσματικό όταν η χορήγηση της δεύτερης δόσης αναβάλλεται για τις 12 εβδομάδες μετά την πρώτη, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές δικαιώνει την ασυνήθιστη στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Βρετανία είναι μια από τις σχετικά λίγες χώρες που χορηγούν την πρώτη δόση του εμβολίου σε όσους γίνεται περισσότερους, αντί να εξασφαλίζουν επάρκεια σε ενισχυτικές δόσεις.

Την είδηση χαιρέτισε ως «πραγματικά υπέροχη» ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, για να προσθέσει ότι «τα εμβόλια είναι η έξοδος από την πανδημία».

Τα συμπεράσματα της έρευνας προέρχονται από κλινική δοκιμή στη Βρετανία της οποίας οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε μοριακό έλεγχο κάθε εβδομάδα, αντί να παρακολουθούνται μόνο για εκδήλωση συμπτωμάτων Covid-19.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, από την 22η μέχρι την 90ή ημέρα μετά τη χορήγηση ήταν 76%» και η ανάλυση υποδηλώνει ότι «η προστασία δεν μειώνεται κατά αυτήν την αρχική, τρίμηνη περίοδο», ανέφερε το Πανεπιστήμιο. Το ποσοστό του 76% αναφέρεται στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 82,4% αν καθυστερούσε η χορήγηση της δεύτερης δόσης για 12 ή περισσότερες εβδομάδες. Όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε σε διάστημα μικρότερο των 6 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου περιοριζόταν στο 54,9%.

Τα δεδομένα της μελέτης αφορούν το διάστημα μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και επομένως δεν προσφέρουν απάντηση στο κατά πόσο το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στα νέα στελέχη του SARS-CoV-2 που εμφανίστηκαν σε Βρετανία, Νότια Αφρική και Βραζιλία.

Ανοιχτά ερωτήματα για τους ηλικιωμένους

Δεν προσθέτει επίσης νεώτερα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άνω των 55 ετών, ένα κενό για το οποίο η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο έχουν δεχθεί επικρίσεις.

η Γαλλία και η Γερμανία δεν συνιστούν τη χορήγηση του εμβολίου στους ανθρώπους κάτω των 65 ετών, έστω κι αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το ενέκρινε για όλους τους ενηλίκους.

Ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε πως οι Βρετανοί «αναλαμβάνουν πολλούς κινδύνους σ’ αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού».

Πριν από την έγκρισή του από την ΕΕ, ο γάλλος πρόεδρος ΕμανουέλΜακρόν είχε εκφράσει αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Σήμερα πιστεύουμε πως είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τους άνω των 65 ετών».

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία έχει χορηγήσει μια πρώτη δόση σε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, υπολογίζει στον εμβολιασμό για να επιτραπεί μια έξοδος από το αυστηρό lockdown που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει πληγεί σκληρά από τον ιό που έχει στοιχίσει τη ζωή εκεί σε περισσότερους από 108.000 ανθρώπους.

«Αν αυτά τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση στο βαθμό που λέγεται ότι τη μειώνουν, αυτό σημαίνει πως η χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών θα είναι δυνατή νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήταν αν θα έπρεπε να περιμένουμε τη συλλογική ανοσία», σχολίασε η δρ. Γκίλις Ο’Μπράιαν-Τιρ, πρώην πρόεδρος της Σχολής Φαρμακευτικής Ιατρικής. «Αυτό θα ήταν το Ιερό Δισκοπότηρο της παγκόσμιας ανάπτυξης των εμβολίων», πρόσθεσε.