Τη δική του αναλογική μηνιαία εκτίμηση του καιρού για τον μήνα Φεβρουάριο έκανε ο Σάκης Αρναούτογλου, δημοσιεύοντας τους σχετικούς χάρτες στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως σημειώνει, η αναλογική μέθοδος βασίζεται στη μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα.

«Δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη σε συνδυασμό και με την λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη, ώστε να δώσει μια πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τις επόμενες 25-30 ημέρες!» συμπληρώνει ο κ. Αρναούτογλου.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, στους σχετικούς χάρτες, «κάτω αριστερά με τίτλο «Geop 500hPa & pression au sol» οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν γενικά καλό καιρό από πλευράς φαινόμενων και κυρίως όταν βρίσκονται κοντά με τις πορτοκαλί αποχρώσεις, ενώ οι πορτοκαλί αποχρώσεις υποδηλώνουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους! Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις και κυρίως αυτές προς το μπλε και μοβ υποδηλώνουν αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία».

«Οι χάρτες με τίτλο «Temperature a 850hpa» χρησιμεύουν για την ανάλυση των αερίων μαζών από θερμοκρασιακής πλευράς. Σε γενικές γραμμές και πάντα λαμβάνοντας υπόψη την εποχή: Οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν μαλακό έως πολύ μαλακό καιρό, οι πορτοκαλί ζεστό, και οι κόκκινες ιδιαίτερα έως πολύ ζεστό για την εποχή καιρό, ανάλογα με το πόσο έντονες είναι οι αποχρώσεις! Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις υποδηλώνουν κάποια σχετική ψύχρα ανάλογα με το υψόμετρο φυσικά, ενώ οι μπλε αποχρώσεις υποδηλώνουν κρύο το οποίο γίνεται τσουχτερό όσο πιο σκούρες γίνονται αυτές και στην περίπτωση του μωβ χρώματος θα μιλάμε για συνθήκες ψύχους» προσθέτει ο κ. Αρναούτογλου.

Όπως τονίζει ο Σάκης Αρναούτογλου, «όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι εντελώς πειραματική και δεν αποτελεί πρόγνωση, οπότε καλό θα είναι να μην χρησιμοποιηθεί ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων».