Χάκερ που πιστεύεται ότι δρούσαν για λογαριασμό της Ρωσίας παραβίασαν τα δίκτυα των αμερικανικών υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου και παρακολουθούσαν την αλληλογραφία τους για μήνες, παραδέχτηκε η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Reuters, οι εισβολές δεν αποκλείεται να είναι «η κορυφή του παγόβουνου».

Η κυβερνοεπίθεση θεωρήθηκε τόσο σοβαρή ώστε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο.

Ωστόσο το μόνο που έχει γίνει επισήμως γνωστό είναι ότι τα υπουργεία ζήτησαν τη συνδρομή του FBI και της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις για την ταυτότητα των επιτιθέμενων, ωστόσο τρεις πηγές που έχουν ενημερωθεί για την υπόθεση δήλωσαν στο Reuters ότι η Ρωσία είναι κύριος ύποπτος.

To Κρεμλίνο αρνήθηκε τις κατηγορίες με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Facebook.

Οι χάκερ κατάφεραν να παραβιάσουν τα δίκτυα των υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου φυτεύοντας κακόβουλο κώδικα σε ενημερώσεις λογισμικού για την πλατφόρμα της SolarWinds, εταιρεία τεχνικής υποστήριξης που εξυπηρετεί την κυβέρνηση, τον αμερικανικό στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Η εταιρεία αναγνώρισε ότι χάκερ παρενέβησαν σε ενημερώσεις λογισμικού που εκδόθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Μαρτίου.

Οι παρεμβάσεις στο λογισμικό της SolarWind θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν ευρύτερες συνέπειες: η εταιρεία αναφέρει στον ιστότοπό της ότι συνεργάζεται με τις περισσότερες εταιρείες της λίστας Fortune 500, δέκα εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ, τους πέντε κλάδους του αμερικανικού στρατού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλεις και το Γραφείου του Προέδρου των ΗΠΑ.