Το να έχει κάποιος πιο επιφυλακτικά συναισθήματα απέναντι σε μια καινούργια σχέση, είναι λογικό. Η εμπιστοσύνη άλλωστε κερδίζεται εν καιρώ και με πράξεις, δεν υπάρχει by default.

Όταν ωστόσο φοβάσαι συνέχεια ότι ο άνθρωπος με τον οποίον είστε μαζί, θα σε απατήσει, τότε τα πράγματα βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Αιτίες φοβίας απιστίας

  • Σε έχουν προδώσει στο παρελθόν. Αυτό πρακτικά σε κάνει ακόμη να φοβάσαι, επειδή δεν έχεις αναρρώσει πλήρως από τη συναισθηματικά τραυματική εμπειρία της απιστίας.
  • Ψέματα. Ξέρεις ότι όταν κάποιος σου λέει ψέματα για τα πιο απλά πράγματα, θα είναι εκείνος που θα πει ψέματα σίγουρα για τα πιο σοβαρά. Τα ψέματα δείχνουν ότι έχει την τάση να κρύβει πράγματα με αποτέλεσμα να νιώθεις περαιτέρω ανασφάλεια.
  • Έλλειψη εμπιστοσύνης. Όταν έχεις πληγωθεί ψυχολογικά και συναισθηματικά, πάνω από μία φορά ή και αρκετές φορές, τότε δείχνεις δυσκολία στο να εμπιστευτείς κάποιον. Μπορεί να είναι πολύ καλός μαζί σου αλλά και πάλι να θεωρείς ότι υποκρίνεται.
  • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις. Έχεις συνεχώς εμμονές ότι όταν δε σου απαντάει άμεσα, ή σου απαντάει με διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο, ότι αυτό συνεπάγεται και πως σε απατά.
  • Ακατάλληλος σύντροφος. Ενδέχεται ο σύντροφος που έχεις τώρα να είναι πρακτικά όντως ακατάλληλος και να μη σου εμπνέει την εμπιστοσύνη λόγω ορισμένων συμπεριφορών του.
  • Εκδίκηση. Έκδικείσαι κατά κάποιον τρόπο τον πρώην σου μέσω της νυν σου σχέσης. Επειδή δεν κατάφερες τότε να του εξηγήσεις τα πράγματα με τέτοιον τρόπο που θα τον στεναχωρήσουν για να νιώσεις καλύτερα με τον εγωισμό σου, τώρα κάνεις όλα αυτά στον νυν σύντροφό σου. Άλλο ο πρώην σου και άλλο ο νυν σου. Μη μπερδεύεσαι.
  • Αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Βλέπεις ότι κάποιος έχει ιστορικό στο οποίο έχει απατήσει σύντροφό του και εσύ επιλέγεις να κάνεις σχέση μαζί του. Είναι αναμενόμενο ότι δε θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ούτε σε εσένα πιστός και για αυτό πρέπει να αλλάξεις νοοτροπία άμεσα.