Ο Κινέζος υπουργός εξωτερικών Γουάνγκ Γι ανακοίνωσε δάνειο ύψους ενός δισ. δολαρίων προς τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική προκειμένου οι δύο τελευταίες να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο για τον κοροναϊό, όταν αυτό αναπτυχθεί. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους Λατινοαμερικανούς ομόλογούς του την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του μεξικανικού υπουργείου εξωτερικών.

«Ο Κινέζος υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε στη χώρα του θα αποτελεί δημόσιο αγαθό με παγκόσμια πρόσβαση και ότι η χώρα του θα εγκρίνει δάνειο ύψους ενός δισ. δολαρίων για να υποστηρίξει την πρόσβαση στο εμβόλιο στα έθνη της περιοχής», σημείωνε η ανακοίνωση.

«Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες»

Κατά τη διάρκεια της ημερίσιας ενημέρωσης την Πέμπτη, ο Μεξικανός Πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ ευχαρίστησε την Κίνα για την ανακοίνωση του δανείου.

«Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στην Κίνα, στην κινεζική κυβέρνηση, τον πρόεδρο – θυμηθείτε, είχα την ευκαιρία να του μιλήσω στο τηλέφωνο. Του ζητήσαμε βοήθεια με τον ιατρικό εξοπλισμό, υπήρξαν πολλές πτήσεις με βοήθεια από την Κίνα».

«Πάντα είχαμε αρκετή προμήθεια εξοπλισμού, φαρμάκων, τώρα έχουμε και αυτή την προσφορά», πρόσθεσε.

Η τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης έγινε υπό την ηγεσία του υπουργού εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπράρντ, και του Γουάνγκ Γι. Οι ομόλογοί τους από την Αργεντινή, τα Μπαρμπέιντος, τη Χιλή, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, την Κούβα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Εκουαδόρ, τον Παναμά, το Πεού, το Τρινιδάδ και Τομπάγκο και την Ουρουγουάη συμμετείχαν επίσης.

«Έχουμε ενωθεί παρά τους ωκεανούς που μας χωρίζουν»

Πριν τη σύσκεψη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε στην ημερήσια ενημέρωσή του για την πανδημία: «Η Κίνα και η Λατινική Αμερική, όπως και οι χώρες της Καραϊβικής, αν και τις χωρίζουν ολόκληροι ωκεανοί, έχουν ενωθεί μπροστά στον κοινό εχθρό συνάπτοντας πρακτική και αποτελεσματική συνεργασία προς όφελος των λαών τους».

Ανέφερε ότι η συνάντηση θα «επιτύχει τη συμφωνία μεταξύ δύο πλευρών που μάχονται από κοινού εναντίον της πανδημίας, θα θεμελιώσει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και θα στηρίξει την πολυμέρεια», ενώ θα χτίσει μια κοινότητα που θα συγκροτήσει ένα κοινό μέλλον για τις εμπλεκόμενες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Λατινική Αμερική έγινε παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας τον Μάιο, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ανάλυση του CNN στα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς βρήκε ότι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν καταγράψει περισσότερους θανάτους σε σχέση με τις ΗΠΑ και τον Καναδά – αν και οι δεύτεροι είχαν περισσότερους κατά κεφαλήν θανάτους.

Πηγή: www.cnn.com