Αφορμή για το σκηνικό σύγκρουσης στην ΚΕΔΕ αποτέλεσε η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Αττικής και πρώην προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη στο χθεσινό ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών και στο ρόλο που πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες στους ειδικούς διαβαθμικούς συνδέσμους για την διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως ο περιφερειάρχης τόνισε χθες οι περιφέρειες οφείλουν να έχουν την δυνατότητα να επεμβαίνουν καθοριστικά με τις θέσεις τους και όχι απλώς να γνωμοδοτούν.

Στο σημερινό ΔΣ της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος Παπαστεργίου δήλωσε πως ο κ. Πατούλης άλλα έλεγε ως δήμαρχος και άλλα τώρα και πως ο καθένας πρέπει να κοιτάξει την δουλειά του. Ο αντιπρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης υπονόησε αλλαγή στάσης από τον κ. Πατούλη επειδή δεν είναι πια δήμαρχος αλλά περιφερειάρχης, χωρίς να τον ονοματίσει. Αναφέρθηκε και στον υπουργό περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη λέγοντας πως με τους μόνους που δεν ανέφερε πως πρέπει να συζητήσει είναι οι δήμοι.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση αναφερόμενος σε όσα ειπώθηκαν στο σημερινό ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

«Με αφορμή όσα ελέχθησαν σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Ως Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος υποστήριζα την άποψη ότι πρέπει μεταξύ Δήμων και Περιφερειών  να υπάρχει ειλικρινής και ισότιμη συνεργασία, ιδίως σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.
Ως Περιφερειάρχης Αττικής στον ένα χρόνο της θητείας μου, υπηρετώ έμπρακτα, με συνέπεια κι ευθύνη, την άποψη αυτή. Έχω αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και με τους 66 Δήμους της Αττικής και προωθώ από κοινού με τις αιρετές διοικήσεις τους, πέρα από μια σειρά έργων και παρεμβάσεων κι ένα νέο σχέδιο,  για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου.

Η άποψη που εξέφρασα στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, παρουσία των Υπουργών Περιβάλλοντος κι Εσωτερικών κ.κ. Χατζηδάκη και Θεοδωρικάκου, για την ανάγκη να έχουμε ως Περιφέρειες ρόλο και λόγο στους Διαβαθμιδικούς Συνδέσμους, υπηρετεί ένα στόχο, τη βελτίωση του μοντέλου λειτουργίας τους,  ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στο ρόλο τους, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.

Είναι μια πρόταση που δεν στρέφεται ενάντια στο σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο που επιτελούν οι Δήμοι και η αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, που με συνέπεια υπηρέτησα πάνω από 20 χρόνια, αλλά μια πρόταση η οποία υπηρετεί την εθνική προσπάθεια να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας, σε όλη την επικράτεια, ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της, που θα προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Αυτός ο στόχος πρέπει να είναι κοινός για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.»

Όπως φαίνεται και για μια ακόμη φορά στην χώρα μας, η συνεργασία είναι μια δυσεπίλυτη εξίσωση. Ωστόσο αν δεν λυθεί αντί να βηματίζουμε μπροστά ως χώρα θα κυνηγάμε την ουρά μας και οι εξελίξεις θα μας προσπερνάνε. Μετά θα αναρωτιόμαστε γιατί ακόμη ασχολούμαστε με θέματα που σε άλλες χώρες έχουν λυθεί χρόνια τώρα. Η απάντηση είναι απλή και στο λεξικό υπάρχει ερμηνεία της λέξης «συνεργασία» για όποιον θέλει να ασχοληθεί.