Η Ευρώπη, όπως δείχνει η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 ευρώ, είναι έτοιμη να κάνει ένα, πρώτο, μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενοποίησής της. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με αλλαγές ή χωρίς, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περάσει από το Συμβούλιο Κορυφής ακόμη και στις… καθυστερήσεις. Διαθέτει την υποστήριξη της Γερμανίας και όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτό αρκεί, ακόμη και αν φωνάζουν οι χώρες-δορυφόροι της. Μετά, όμως, θα αρχίσουν τα δύσκολα…

Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους μεγάλους κερδισμένους του ευρωπαϊκού σχεδίου, προσδοκώντας ένα καθαρό ποσό χρηματοδότησης ύψους 32 δισ. ευρώ. Ανέλπιστα μεγάλο συγκριτικά με ό,τι αναμενόταν αρχικά. Και άκρως εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει με τη μορφή επιδοτήσεων (κυρίως), αλλά και δανείων θα φτάσει τα 43 δισ. ευρώ, πριν αρχίσει να μειώνεται λόγω της συνεισφοράς της χώρας μας στο ευρωπακέτο κατά 11 δισ. ευρώ, συνολικά, στο βάθος των επόμενων ετών.

Μεγάλο το ευρωπαϊκό δώρο – ας το αναλογιστούν όσοι κάποτε αναπολούσαν τη δραχμή – αλλά και πολύ μεγάλο το στοίχημα που βρίσκεται μπροστά μας. Το κονδύλια αυτά δεν θα πέσουν από τον ουρανό. Συνδέονται με σχέδια επενδύσεων που θα πρέπει να υποβάλουν οι ελληνικές Αρχές στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εγκριθούν για να γίνουν οι εκταμιεύσεις. Για να υπάρξουν, έτσι, οι εγγυήσεις ότι τα λεφτά αυτά δεν θα πάνε χαμένα και θα διατεθούν για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται: για την τόνωση των επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Και όχι για άλλους σκοπούς, κόλπα και επιδιώξεις επιτήδειων.

Δεν φτάνει όμως ούτε αυτό, όπως σημειώνουν έγκυροι οικονομικοί παράγοντες. Απαιτείται οργάνωση, σχέδιο και αξιοπιστία από τις ελληνικές Αρχές, για να μη μείνει η προσπάθεια στη μέση και να μη χαθούν κονδύλια εξαιτίας καθυστερήσεων στην πρόοδο των έργων ή ματαίωσης των επενδύσεων αυτών. Η χώρα μας μπορεί να διδαχθεί από τα λάθη που έγιναν στο ΕΣΠΑ. Εκεί όπου κατά καιρούς χάθηκαν πολλά κονδύλια λόγω αδράνειας ή έλλειψης ικανοτήτων των αρμόδιων Αρχών.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί ένα διπλό ΕΣΠΑ! Για αυτό και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η ελληνική οικονομία, στη φάση που βρίσκεται, βυθισμένη στην ύφεση από το χτύπημα της πανδημίας, δεν έχει κανένα περιθώριο να χάσει το στοίχημα αυτό. Αλλά και ούτε ένα ευρώ από τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Τόσο προνομιακούς όρους δανεισμού δεν πρόκειται να βρει πουθενά αλλού η Ελλάδα. Οσο για αυτούς που βλέπουν παντού Μνημόνια και φοβούνται ότι πίσω από τις ευρωπαϊκές πιστώσεις κρύβονται νέες δεσμεύσεις για λιτότητα, ας μην ξεχνούν ότι η χώρας μας βρίσκεται ήδη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τις Βρυξέλλες για την οικονομική πολιτική της. Και κυρίως ότι ο κίνδυνος ενός νέου σκληρού Μνημονίου θα αναβιώσει μόνο εάν η οικονομία δεν καταφέρει να ορθοποδήσει από την ύφεση αυτή. Οχι αν αξιοποιήσει αποτελεσματικά φθηνές χρηματοδοτήσεις.

Για αυτό το σύνθημα δεν μπορεί παρά να είναι ένα: πάρε τα λεφτά και τρέχα!