Στα βήματα της Ουγγαρίας βρίσκεται η Πολωνία, η οποία προσπαθεί να κάνει ακόμα πιο αυστηρή την ήδη σκληρή νομοθεσία της για την άμβλωση εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η Βουλή της Πολωνίας θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα την αυστηροποίηση του νόμου για τις αμβλώσεις, καθώς οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές προειδοποιούν ότι η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας ίσως χρησιμοποιήσει την πανδημία του κοροναϊού ως «αντιπερισπασμό» για να περάσει τη νομοθεσία.

Μια άλλη πρόταση νόμου, που θα βρεθεί επίσης στην ατζέντα, στοχεύει στον περιορισμό της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και προτείνει σε ορισμένες περιπτώσεις κάθειρξη τριών ετών για τους παραβάτες. Σύμφωνα με τους συντάκτες της πρότασης, δεν πρόκειται για την πλήρη απαγόρευση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, αλλά για την αποτροπή της «σεξουαλικοποίησης» των παιδιών.

Η Πολωνία ανήκει ήδη στις χώρες με την πιο αυστηρή νομοθεσία για τις αμβλώσεις στην Ευρώπη.

Η πρόταση έρχεται από μερίδα πολιτών και δεν είναι σίγουρο αν το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) θα την υποστηρίξει.

Βουλευτής της αντιπολίτευσης δήλωσε στον Guardian: «Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να κάνουν χάρες στους υπερ-συντηρητικούς ψηφοφόρους τους. Φοβόμαστε ότι θα χρησιμοποιήσουν το γεγονός ότι οι Πολωνοί ασχολούνται περισσότερο με το μέλλον και την υγεία τους τώρα, πάρα με τις αξίες, τη σεξουαλική εκπαίδευση και τα δικαιώματα των γυναικών».

Διαδηλώσεις εν μέσω της πανδημίας

Την Τρίτη, δεκάδες γυναίκες και άνδρες διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρσοβίας με αυτοκίνητα και ποδήλατα, κορνάροντας και δείχνοντας πανό με συνθήματα κατά του νόμου.

Κάποιοι διαδήλωσαν και πεζή, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Η αστυνομία προειδοποίησε τις διαδηλώτριες ότι κινδύνευαν με πρόστιμο για παραβίαση του lockdown.

Κάποιοι διαδήλωσαν διαδικτυακά ή κρεμώντας σημαίες στα παράθυρά τους. Ο αντίκτυπος αυτών των πράξεων, όμως, δεν είναι ο ίδιος με μια κανονική διαμαρτυρία.

Η άμβλωση στην Πολωνία

Στην Πολωνία, η άμβλωση είναι ήδη παράνομη με εξαίρεση περιπτώσεις βιασμού, μοιχείας, κινδύνου της ζωής της μητέρας ή αρρώστιας του εμβρύου.

Το 2016, μία πρόταση πολιτών να απαγορευτούν και οι εξαιρέσεις προκάλεσε τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και έτσι η κυβέρνηση άρον-άρον απέσυρε το νομοσχέδιο.

To 2018, υποβλήθηκε εκ νέου πρόταση για να απαγορευτούν οι αμβλώσεις σε περίπτωση δυσμορφίας ή αρρώστιας του εμβρύου. Από τότε, η συζήτηση του νομοσχεδίου είχε «παγώσει», αλλά τώρα αναμένεται να εξεταστεί στο κοινοβούλιο της Πολωνίας την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Κάποιοι αναφέρουν ότι πρόκειται απλά για διαδικαστικό στάδιο και δεν περιμένουν ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα τον νόμο. Άλλοι, όμως, φοβούνται ότι το γεγονός ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις αυτήν την περίοδο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην κυβέρνηση.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Ντούντα είχε πει ότι «είναι δολοφονία να σκοτώνουμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες» και υποσχέθηκε να υπογράψει τον νόμο αν έρθει στα χέρια του.

Ο Ντούντα είναι υποψήφιος για επανεκλογή στις εκλογές του Μαϊού στην Πολωνία. Μάλιστα, οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν κανονικά, παρά τις διαμαρτυρίες και τις απαγορεύσεις λόγω κοροναϊού.

Τα προβλήματα των γυναικών που θέλουν να κάνουν άμβλωση στην Πολωνία

Μέλος της οργάνωσης Abortion Dream Team είπε ότι και χωρίς τη νέα νομοθεσία, η πανδημία έκανε πολύ δύσκολη τη ζωή των γυναικών που θέλουν να κάνουν άμβλωση. Τα τηλέφωνα της οργάνωσης έχουν δεχθεί πάνω από 550 κλήσεις μέσα σε ένα μήνα lockdown στην Πολωνία.

Πολλές Πολωνές που θέλουν να κάνουν άμβλωση έχουν βρει «παραθυράκι» στον νόμο, καθώς παραγγέλνουν online χάπια άμβλωσης. Ωστόσο, τώρα ανησυχούν ότι ίσως οι ταχυδρομικές υπηρεσίες δεν ανταποκριθούν άμεσα.

Κάποιες γυναίκες ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση, όμως πλέον και αυτό έχει απαγορευτεί λόγω του κοροναϊού.

Άλλες γυναίκες επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών στις οποίες έχει οδηγήσει η πανδημία.

Δύσκολη η πρόσβαση στην άμβλωση σε όλον τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας

Σε όλον τον κόσμο, η πρόσβαση στην άμβλωση έχει γίνει πιο δύσκολη εξαιτίας της πανδημίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης «να χαλαρώσουν τις διοικητικές διαδικασίες για πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης», καθώς αυτές δυσχεραίνουν την ασφαλή πρόσβαση στην άμβλωση.

Η ΜΚΟ Mari Stopes International υπολόγισε ότι ως αποτέλεσμα της πανδημίας, θα μπορούσαν να υπάρξουν 3 εκατομμύρια ακούσιες εγκυμοσύνες και 2.7 εκατομμύρια επικίνδυνες αμβλώσεις σε 37 χώρες, καθώς και 11.000 θάνατοι κατά την εγκυμοσύνη.