Την υπόσχεσή του τα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ιαπωνία να παραμείνουν εν λειτουργία έδωσε ο Akio Toyoda, επικεφαλής του ομίλου Toyota αλλά και του ιαπωνικού lobby αυτοκινητοβιομηχάνων.

«Η παραγωγή θα συνεχιστεί στα εργοστάσια. Σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλέσουμε προβλήματα στους πελάτες μας. Δεν θα σταματήσουμε λοιπόν την παραγωγική μας δραστηριότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά το No1 του ομίλου Toyota και πρόεδρος του συνδέσμου ιαπώνων αυτοκινητοβιομηχάνων.

Σημείωσε ωστόσο ότι θα υπάρξουν αναπροσαρμογές στην παραγωγή λόγω της μείωσης στη ζήτηση αλλά και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ήδη Nissan και Honda έχουν προχωρήσει σε περιστολή της παραγωγής σε ορισμένα εργοστάσια στην Ιαπωνία λόγω κυρίως της έλλειψης σε εξαρτήματα που έχει δημιουργήσει η αναστολή λειτουργίας εργοστασίων σε όλο τον κόσμο. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι Ιάπωνες κατασκευαστές και όχι μόνο έχουν ανακοινώσει την αναστολή της λειτουργίας της πλειονότητας των εργοστασίων τους εν μέσω lockdownns και προσπαθειών ανάσχεσης της εξάπλωσης του κωρονοϊού.

Παρ΄όλα αυτά, ο επικεφαλής της Toyota, έκανε έκκληση στους Ιάπωνες αυτοκινητοβιομηχάνους να παραμείνουν ήρεμοι και να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση.

«Να μην ανησυχείτε υπερβολικά. Να είστε πραγματιστές και να βοηθάτε ο ένας τον άλλον. Σε καιρούς όπως αυτοί πρέπει να χαμογελάμε και να κάνουμε οτιδήποτε περνά από το χέρι μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Χαμογελάστε λοιπόν», δήλωσε χαρακτηριστικά στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί σε μηνιαία βάση.

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της πανδημίας στην αυτοκινητοβιομηχανία, ο A.Toyoda δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει προβλέψεις ή να εκτιμήσει το πόσο θα διαρκέσουν τα προβλήματα που συνδέονται με την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Είναι σοκαριστικό το να αντιλαμβάνεσαι το πώς μπορεί να αλλάξει ο κόσμος σε μια στιγμή. Σε αυτό σημείο δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα αντιμετωπίσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παρ΄όλα αυτά, όπως επεσήμανε: «οι άνθρωποι γίνονται αρνητικοί όταν σκέφτονται συνεχώς πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν. Ο μεγαλύτερος παράγοντας στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση είναι η ανησυχία των ανθρώπων λόγω της αβεβαιότητας που βιώνουν».

Παράλληλα, τόνισε ότι η πανδημία του κορωνοϊού πρέπει να ανοίξει τα μάτια της βιομηχανίας σε σχέση με νέες μεθόδους εργασίας όπως η τηλεργασία. Όπως είπε, η διαχείριση ενός μεγάλου όγκου εργασιών εξ αποστάσεως, είναι ένα νέο σύνορο το οποίο η αυτοκινητοβιομηχανία μόλις ξεκίνησε να περνά αλλά και το κλειδί στην διαχείριση της κρίσης.