Έρημοι δρόμοι, άδειοι σταθμοί τρένων και βαγόνια του μετρό, καταστήματα χωρίς πελάτες. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι μεγάλες βρετανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου και του Μάντσεστερ, καθώς εκατομμύρια Βρετανοί δεν πήγαν σήμερα στις δουλειές τους ακολουθώντας την προτροπή των ειδικών, η οποία εκφράστηκε και μέσω του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ο οποίος προέτρεψε ακόμα και όσους έχουν ήπια συμπτώματα να μείνουν σπίτι τους για επτά ημέρες.

Ποσοστό 61% των επιχειρήσεων παρέχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας στο προσωπικό τους, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται από το σπίτι τους.

Όλα αυτά ενώ στη Μεγάλη Βρετανία οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχουν ήδη προσβληθεί 5.000-10.000 άνθρωποι έως σήμερα.

Η κατάσταση που επικρατεί στις μεγάλες βρετανικές πόλεις δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τους χρήστες του Twitter.

«Έφτασα στη δουλειά 20 λεπτά νωρίτερα. Έτσι μοιάζει ένας κόσμος με κοροναϊό» αστειεύεται ένας χρήστης του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

«Το Λονδίνο φαίνεται τόσο… άδειο» λέει χαριτολογώντας μία κάτοικος της πόλης.

Άδεια ράφια

Η εξέλιξη της πανδημίας έχει προκαλέσει στη Βρετανία φαινόμενα παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται στις περισσότερες χώρες.

Άδεια ράφια υπήρχαν σήμερα σε όλο και περισσότερα σούπερ μάρκετ του Λονδίνου καθώς οι πολίτες έσπευσαν να αγοράσουν ζυμαρικά, χαρτί τουαλέτας και κατεψυγμένα τρόφιμα.

Το Lidl στο Χάκνεϊ δεν είχε ζυμαρικά, χαρτί τουαλέτας, αλεύρι, κονσέρβες ψαριών ή λάδι ήδη από χθες το βράδυ. Σήμερα, το Sainsbury’s στο Τσάρλτον δεν είχε ζυμαρικά ή χαρτί τουαλέτας. Το Waitrose στην περιοχή Κάναρι Γουόρφ δεν είχε ούτε ζυμαρικά ούτε χαρτί τουαλέτας από χθες το βράδυ.

Οι επικεφαλής των βρετανικών σούπερ μάρκετ καλούν τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται και ανακοίνωσαν ότι μπορούν να κρατήσουν τα καταστήματα επαρκώς τροφοδοτημένα αλλά σε όλο το Λονδίνο υπάρχουν ενδείξεις ότι πολύς κόσμος στοκάρει βασικά αγαθά στο σπίτι του.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει κληθεί να απαντήσει για ποιο λόγο δεν λαμβάνει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές άλλες χώρες.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπεραμύνθηκε της προσέγγισης αυτής, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις συμβουλές των επιστημόνων και θα κάνει «το σωστό τη σωστή στιγμή».