Την εγκαθίδρυση ενός «θόλου» αεροπορικής άμυνας πάνω από την αρκτική περιοχή της, εξοπλίζοντας όλες τις μεραρχίες του Στόλου της στην Βόρεια Αρκτική με συστοιχίες πυραύλων S-400, σχεδιάζει η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική, κατασκευάζοντας νέες υποδομές και αναβαθμίζοντας τα λιμάνια της.

Ποιοι ανταγωνίζονται για την Αρκτική και γιατί

Η Αρκτική έχει χαρακτηριστεί ως ένα σύγχρονο, διεθνές «μήλον της έριδος», καθώς ΗΠΑ και Κίνα σπεύδουν επίσης να ενισχύσουν την παρουσία τους εκεί, πυροδοτώντας τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

Η περιοχή της Αρκτικής βρίθει ανεκμετάλλευτων φυσικών πόρων, κάτι που έχει οδηγήσει σε μια ψυχρή -προς ώρα- διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας, για την κυριαρχία στην περιοχή.

Τον περασμένο Μάιο, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Ρωσία για επιθετική συμπεριφορά στην περιοχή των πόλων. Παράλληλα, διεμήνυσε πως οι ενέργειες της Κίνας πρέπει να παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς.

Η Μόσχα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα

Από την πλευρά της, η Ρωσία ανέπτυξε τον Σεπτέμβριο τα αμυντικά συστήματά της S-400 στο αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζέμλια στον απώτατο βορρά και ο διοικητής του ρωσικού Βόρειου Στόλου δήλωσε πως παρόμοια συστήματα θα αναπτυχθούν σε όλη την περιοχή.

«Το σχέδιο είναι όλες οι μεραρχίες μας στην Αρκτική να εφοδιαστούν με τέτοια συμπλέγματα τα επόμενα έτη και θα υπάρξει ουσιαστικά ένας θόλος αεροπορικής άμυνας που θα δημιουργηθεί πάνω από το ρωσικό τμήμα της Αρκτικής», δήλωσε ο αντιναύαρχος Αλεξέι Μοϊσέγεφ.

Ο σχεδιασμός της Ρωσίας στην Αρκτική μαρτυρά τις σκέψεις της Μόσχας ότι η περιοχή ενδέχεται να αποτελέσει πεδίο σύρραξης με τις δύο άλλες δυνάμεις.

«Αυτό σημαίνει πως η Αρκτική θα προστατεύεται από οποιοδήποτε είδος εχθρικής αεροπορικής επίθεσης, είτε από αεροπλάνα είτε από πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς πυραύλους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοϊσέγεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Zvezda TV.