Έπιναν άραγε οι Αρχαίοι Ελληνες γάλα κι αν ναι πόσο συχνά και που το έβρισκαν;

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, το γάλα δεν περιλαμβάνεται σε  πολλές συνταγές.

Ωστόσο οι αρχαίοι έπιναν γάλα, κυρίως μάλιστα όσοι ζούσαν στην ύπαιθρο.

Αυτό που έτρωγαν χωρίς ενοχές, ήταν το τυρί, το οποίο και το λάτρευαν.

Όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης, ως πυτιά, τυρί δηλαδή, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το γάλα συκιάς (!).

Μια άλλη μέθοδος ήταν να προσθέτουν σε γάλα που βράζει κνήκο (αλλιώς κάρθανο βαφικό ή κουρκουμά).

Τα τυριά διακρίνονταν σε δύο κατηγορίες: στα φρέσκα ή μαλακά και στα ώριμα.

Κατά μία καταγραφή του Γαληνού τα πρώτα τυλίγονταν σε φύλλα δρακόντιου (φυλλώδες φυτό) προκειμένου να διατηρηθούν. Τα συνηθέστερα που παράγονταν στην Ελλάδα ήταν ο ανθότυρος (χλωρός τυρός) και το κατσικίσιο (τρομαλικός τυρός) από την Τρομίλια της Αχαΐας ήταν τα συνηθέστερα, ωστόσο, υπήρχε και τυρί κοπανισμένο με πιπέρι (κοπτός, τυρός) καθώς και ένα μαλακό τυρί της Σικελίας (τροφαλίς). Από αυτά τα τυριά κατάγεται και η σημερινή φέτα.